25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Batman - A mozifilm antológia (1989-2008): Batman Visszatér

Germinator | 2007.12.15. 20:22 | kategória: film

(spoilert tartalmazhat)

Batman Visszatér (Batman Returns) (1992)

Rendezte: Tim Burton
Főszereplők: Michael Keaton, Michelle Pfeiffer, Danny De Vito, Christopher Walken, Michael Gough

A film...

... furcsa. Furcsa, mert kettős, legalábbis az én szememben. Tim Burton egy zseniális és méltán nagyra tartott rendező, akinek van egy magával ragadó, utánozhatatlan stílusa, és ez átjön ezen a filmjén is. Ettől a mozi egyfajta varázslatos és izgalmas hangulatot vesz föl, amit valószínű mindenki rögtön a szívébe zár - jómagam is. Ha a film csak ezen múlna, akkor ezen képi világ és a hozzá társuló, Danny Elfmannek köszönhető zseniális filmzene alkotta film egy maximális 10-es pontszámot érne el. Ha ezen múlna.

De nemcsak ezen múlik: múlik a film történetén, a színészeken, a karaktereken, a párbeszédeken, satöbbi, satöbbi. És szerintem itt sántít a dolog, legalábbis az előbb felsoroltak közül valamelyik kategóriánál. Konkrétan volt egy alapvető... ööö... gondom(?) a filmmel, amivel lehet, hogy sokan nem értenek majd egyet, dehát sebaj. Az én blogom, az én véleményem, azt moderálok, akit akarok:-D

Szóval... kimondom nyersen és körítés nélkül: a film szerintem átcsúszott a komolytalanság talajára. Nos, most nem a realitás-irrealitás (avagy Burtonnél helyesebb lenne szürrealitásról beszélni) kérdéséről beszélek, mert a kevésbé reális képregényátemelésen belül is lehetne komolyság. Nézzük meg az első részt: Jack Napier egy elég durva figura civilben és Jokerként is (egy darabig - a szerk.), Batman szintén komoly karakter, és a történet, bár azzal együtt, hogy egy őrült mókamester alakítja azt, mégis komolyan vehető az irrealitásán belül.

Itt viszont szerintem túl sok a vicc, félreértés ne essék, én humoros embernek tartom magam, bírom a vicceket, csakhát olyan helyzetekben vették humorosra a dolgot, ahova szerintem nem illett volna oda. Úgy értem bizonyos, a cselekmény szempontjából fontos jelenetek tök komolytalanul lettek ábrázolva. És ez számomra furcsa volt, olyan volt, mintha a film nem vette volna magát komolyan. Ez mondjuk még nem jelenti azt, hogy a film rossz lett volna, úgyhogy vegyük is gyorsan végig kategorizálva a dolgokat, hogy teljes legyen a kép.

Batman/Bruce Wayne

Batman és Bruce Wayne karaktere az előző részhez képest minimális változásokon ment át, ami nem baj, lévén már az előző részben is tetszett ez a fajta Batman. Visszahúzódó, barátságtalan, de kemény, meggyőző, már-már vonzó, ahogy Macskanő is állítja. Ez mind-mind itt is megvan, Keaton kifejezetten jól alakítja az önbíráskodó bőregér figuráját, tényleg jól áll neki. A hang, az arc, illetve annak csontozata, a testalkat, a tekintet, minden klappol. Az egyetlen különbség az első epizódhoz képest az, hogy itt a film első felében gyakorlatilag mintha fel sem tűnne a vásznon/képernyőn. Néztem a filmet, és belegondoltam, hogy "Na jó, jó, de hol van Batman? Mert eddig nem nagyon láttam, max. 2 perc erejéig". És valóban, egyszer feltűnik a karácsonyfa felgyújtása után kialakuló verekedésben, egyszer mutatják Bruce Wayne-ként, ahogy nézi a tévét, majd mégegyszer, ahogy nézi a tévét... pedighát róla szól a film, benne van a címében is: Batman, no meg az, hogy Visszatér - nos, az első háromnegyed-1 órában biztos, hogy nem.

Van még egy apró változás: Bruce-nak már nincsenek olyan furcsa szerencsétlenkedései, mint az első részben, és bevallom őszintén, ez nekem jobban tetszett. Persze elismerem, hogy szórakoztató volt a mindenki által kemény figurának tartott Batmant egy vicceskedő és bénázó férfinak beállítani, de ezen túl nekem nem volt túl szimpatikus ez a húzás - ez az én véleményem, nem akarom ráerőltetni senkire. Szóval az, hogy a Visszatérben kicsit komolyabbra sikeredett a karakter, nekem külön tetszett. De félreértés ne essék: amiket itt mondok, hogy "szerencsétlenkedés" meg "bénázás", nem voltak komolyabb elemei az adott karakternek, szóval nem volt kihangsúlyozva, és nem erre volt építve az egész figura. Ez csak amolyan szőrszálhasogatás - és hogy ebben a részben úgymond "komolyabbra sikeredett", tényleg csak minimális változás, dehát ez a minimalitás is csak azt erősíti, hogy a 2 rész Batmanje/Bruce Wayne-je szinte ugyanaz, ami nem meglepő az azonos stáb miatt.

Összegezve: Michael Keaton, mint már fentebb és az előző posztban is írtam, jó Batman és jó Bruce Wayne.

Az ellenfelek

Pingvin, Macskanő és Max Shreck, bár utóbbit inkább csak említés szinten, ő csak egyfajta negatív figura volt. Szóval maradjunk Oswaldnál és Selinánál, őket elemezzük ki egy kicsit jobban.

A Pingvin. Nos, a Pingvin, hát... igazából elég érdekes figura volt, és most inkább negatívabb hangnemben fogalmazva. Nem is igazán tudtam, hogy akkor ő most mit is akar. Addig oké volt, hogy szegény árva, akit elhagytak a szülei, a meg nem értett szörnyeteg, eddig még egész szimpatikus karakternek tűnt, de hogy utána mi volt ez az egész... hát nem tudom. Alapvetően miért akart ő rosszat Gothamnek? Tehát ahhoz, hogy mint számkivetett, megismerd saját múltadat és énedet, miért kell gonosznak lenni? Lehet, hogy azért, mert őrült vagy? Ami eléggé átjött, sőt, túlzottan is. Talán Oswald Cobblepot karaktere túl őrültre sikerült, és nem úgy őrültre, mint egy Joker, hanem... amolyan szánalmasra. Na jó, ez túlzás, de szerintem a karakter is túlzásba volt víve. Túl őrült volt, túlságosan nem értette(m), hogy mit akar valójában, túlságosan kilógott Gothamből (ez utóbbi mondjuk feltételezem a figura alapvető tulajdonsága volt, szóval ez nem negatívum) és túlságosan komolyan nem vehető volt. Hozzá képest a Nicholson-féle Joker egy veszélyes, ám zseni pszichopata, és ez most nem cinikus összehasonlítás, hanem valójában átalakult a véleményem a Visszatér megtekintése után. Joker sokkal komolyabb ennek fényében, még utolsó perceiben is, mint Pingvin összességében! És ez szerintem baj - Pingvin és a film szempontjából. Mert abszolút nem volt félelmetes, csak annyiban, hogy ronda volt; és nem voltak félelmetesek az eszközei sem. Mert mit tud Pingvin? Tulajdonképpen... semmit. Vannak kardos meg gépfegyveres esernyői, de ezen kívül nem sok. Még az emberei sem mutattak fel túl sokat. Pingvin hangulatilag jól indult, de később a karakter értelmetlensége miatt szerintem zátonyra futott, hát... kár érte.

A Macskanő viszont már jobban tetszett. Egyrészt Michelle Pfeiffer elég dögösen nézett ki abban a bőrruciban, másrészt Pingvinnel ellentétben neki azért volt mit a tejbe aprítania, hogy úgy mondjam. Akrobatikus mozdulatok, karate, véres karmolások, ostorcsapás... igaz, épp csak a céljai nem voltak tisztázottak. Lehet, hogy velem van a baj, de őt sem értettem. Jó, bosszút akart állni a főnökén, deee... utána az összes férfin, aki szenvedést okozott neki életében? Általában a férfiakon? Ami egész jó ötlet, csak valahogyan szerintem nem volt kihangsúlyozva. Mert oké, megmentett egy nőt, de ezen kívül nem sokat csinált a feminizmus zászlója alatt. Sőt, utána már rögtön jött, hogy Batman az útjában van (mindez az után, hogy felrobbantott egy épületet. Hogy miért? Nos, nem tudom). Aztán az a furcsa jelenet, hogy összefogjon Pingvinnel... na mindegy. Azért ő egyéniesebb figura volt, mint Mr. Cobblepot, ez tény, de nála is hiányzott az indíték, legalábbis el lett hanyagolva a film során, én így éreztem.

A Bat-cuccok

A "Bat-cuccok" kategória kialakítása igazából az elkövetkező részek változatossága miatt volt fontos, így a Visszatér esetében új dolgot nagyon nem tudok kiemelni.
Az autó továbbra is dögös, és most új képességeit is megláthattuk, mint pl. a helyben megfordulás és a "vékonyítás", bár ez utóbbit azért nem értettem, mert ki szedte össze a kocsi darabjait?:-D Vagy több kocsija is van raktáron, mint a ruhájából?
Mert a rucijából volt egy egész gardrobnyi, ami mondjuk kissé illúziórombló, hisz Batman csak egy van, gondolnánk mi, aztán közben ott egy csomó Batman-jelmez a spjázban, hát... furcsa élmény volt:-D Ezt most negatívumként hoznám fel, ha 5 éves kisgyerek lennék, de mivel nem vagyok, így csak poénból említettem meg (hozzáteszem, az is furcsa élmény volt, amikor a film végén szó szerint letépte magáról a maszkot, ezzel erősítve az álruha gumi-mivoltát, de mindegy, túltettem magam rajta:-D). Plusz még a ruhához tartozik újításként a kifeszíthető szárny, ami bár álló helyzetben elég hülyén néz ki, lehet vele vitorlázni, és ilyenkor kellően félelmetes és ijesztő (egyszóval jó ötlet volt).
Ja, és végre itt a programozható Batarang! De ezt csak azért említettem meg, hogy mindent felsoroljak.

ÖSSZESÍTÉS

Batman Visszatér - 6/10

Ami tetszett:
- Tim Burton továbbra is fennálló zsenialitása, ami tökéletesen átjön ebben az epizódban is (külön kiemelném azt a jelenetet, amikor Bruce elmegy az álarcosbálba, ahol csak ő és Selina nem viselnek maszkot, szerintem iszonyatosan jó ötlet volt)
- a továbbra is zseniális filmzene
- Batman továbbra is meggyőző

Ami nem tetszett:
- Pingvin (nekem túl értelmetlen volt az egész)
- Macskanő, legalábbis indítékban
- a szerintem néhol túlzóttan elharapódzó komolytalanság

Sajnos ebben a részben a negatívumok lenyomták a pozitívumokat, ám a film a maga 6 pontjával és ezzel együtt nem rossz, és láthatjátok, hogy a "tetszett" és "nem tetszett" dolgok között ugyanannyi pont van, de mégis, utóbbiak többet nyomtak a latban. A mozi átlagon felüli, bár nem sokkal van felette, de ami felemeli, az a rendező és stílusa, nem pedig maga a film, habár furcsán hangozhat, hogy így elkülönítem a kettőt. Végtére is ez egy kellemes film, csakhát nagyon kettős a fent említettek miatt. És ez a kettősség most a negatívumok irányába volt erősebb.

A következő bejegyzésben gondolom már kitaláltátok, hogy a harmadik részt, azaz a Mindörökké Batmant fogom részletesebben bemutatni. Innentől viszont megváltozik a Batman-filmek menete, ugyanis egy új embert köszönthetünk a rendezői székben: Joel Schumachert. És itt elszabadul a pokol...

Ennyit elöljáróban; köszönöm, hogy kritikám végigolvastátok, a következő poszt érkezéséig pedig maradjatok blogközelben.

Utolsó módosítás: 2008.08.07. 22:56

Hozzászólások

McCl@ne
1 | McCl@ne 2007.12.15. 20:28
Kevés. Az elsőnél is keveselltem a 7,5-öt, de ez a 6 pont vérlázító.
Ez a film -igaz, bűn régen láttam már- minimum 8-8,5 pont, az első rész pedig 9-9,5, ezek igazi klasszikusok, nem azt érdemlik, hogy szétcincálják őket szempontok alapján...

No offense, de nem Nolan lehelt életet Batmanbe, hanem Tim Burton!
Germinator
2 | Germinator 2007.12.15. 20:34
Tudom én, és hidd el, hogy abszolút függetlenítettem Nolantől. De nálam a pontozásnál az is számít, mennyire maradt meg bennem, mennyire ragad meg az emlékeimben, és ezek után hányszor nézném újra. Az első részből (ami egyébként újabban 8 pont a blogomban) még engedek, hogy 9, mivel az tényleg nagyon jó, de ebből nem tudok. Amiket írtam negatívumként, engem tényleg nagyon zavartak - arról nem is beszélve, hogy nincs benne meg számomra az az "ez igen, ez egy klasszikus lehet" érzés. Az első részben igen, de ebben nem. Nálam.
Germinator
3 | Germinator 2007.12.15. 20:47
Batmanben pontozási update - nem azért, mert mondtad, csak végiggondoltam tiszta fejjel, egy nappal a megnézése után, ezen rész megtekintése után, stb. (illetve hát a végiggondolás azért történt, mert mondtad, de a konkért pont nem:-D).
Dealer
4 | Dealer 2007.12.15. 22:00
Ahogy olvasgattam a bejegyzést, folyamatosan zúgtak a gondolatok a fejemben, hogy "na, akkor ezt is meg kell említeni, meg ezért is szólni kéne", mint például a számomra érthetetlen értetlenkedés ( :-D ), ami az indítékokat illeti... Aztán útközben elvetettem az ötletet, viszont gondban voltam, hogy mégis akkor hogy reagáljak, hogy fejezzem ki, hogy ez az egész Batman értékelősdi valahol alapjaiban sántít. Nem rossz, mert továbbra is remekül összetett kritika, imádtam olvasni. De McCl@ne bátyó leírta, ami az agyam (?) mélyében (?) rejtőzött. Ezeket a filmeket nem lehet így értékelni. Klasszikusok, amin a mi generációnk nőtt fel, én személy szerint mind a négy Batman filmet számtalanszor láttam, ahogy gyengült a széria, úgy egyre kevesebbszer, de a második rész néha még jobban tetszett, mint az első. Szóval továbbra is várom, olvasom, és teszem ezt szívesen, de a véleményemet biztosan nem változtatod meg. :-) Vagyis Batman - 10/10, Batman visszatér - 9.5/10, Mindörökké Batman - 7/10, Batman és Robin - 5/10. :-)
5 | Pyrogate 2007.12.15. 22:38
Holnap mutatok nektek egy igazi Batman relikviát, nagyon meg fogtok lepődni (csak másik gépen van)
Kanduhrka
6 | Kanduhrka 2007.12.16. 01:57
Azért durva, hogy az Alfredot játszó színész már 94 éves...

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.