25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Lemezajánló: Suhancos - Jól tévedni emberi dolog

Gobiakos | 2009.04.19. 16:27 | kategória: Zene - bona

Egy álmos tekintetű, bőnadrágos fiatalember áll a lépcsőház előtt, és amíg vár, újraköti „bíkéj” cipője fűzőit. Aztán felpillant, és meglát egy nyurga, vékony férfit, akinek egy a kezében egy hegedűtok, hátán pedig egy keresztpántolt gitár van. Megállnak egymással szemben, pár másodpercig csak néznek egymásra, majd elmosolyodnak és kezet fognak, üdvözlik egymást. Ez a két ember pedig nem más, mint a Suhancos névre keresztelt formáció két alapítója: Kőházy ’FankaDeli’ Feri és Szabó Balázs.
A két zenész a 2007-es Üzenetrögzítő című debütáló lemezük után 2008 végén újabb stúdióalbummal jelentkezett, melynek a Jól tévedni emberi dolog címet adták.
A 14 számot tartalmazó koronghoz - a Night Child-tól már megszokott módon - nagyon baráti áron lehet hozzájutni, potom 1500 magyar forintért (+ postaköltség).

Először is szeretném Szabó Balázs munkásságát az egekig magasztalni. Zeneileg ez az album legalább annyira szép és jó lett, mint az első, bár én azt is megkockáztatnám, hogy a Jól tévedni… egy hajszállal fogyaszthatóbb lett a nagyérdemű számára. Persze ezt döntse el mindenki maga a lemez meghallgatása után. A sok gitár és hegedű-téma nagyon jól sikerült, szépek, néhol könnyfakasztó, és ez közel sem túlzás. A Bájoló című nóta zenei aláfestése például nekem személy szerint az egyik kedvencem. A népzenei motívumok - mind zene mind pedig szöveg terén - ezúttal nagyobb teret kaptak, és ez a lemeznek csak előnyére vált.

Most pedig vegyük sorra, hogy milyen témákat is kapunk kézhez/fülhöz az igen hangulatosra sikerült lemezen. Család, szerelem, politika, hazafiság, emberség, Isten. Ezekkel a címszavakkal lehetne a leginkább leírni a lemez mondanivalóját. A szövegek sokkal ember közelibbek lettek, mint az előző albumon szereplőek. Ezek a témák, amiket főleg Fanka prezentál az albumon a hallgatónak, bármelyikünk életének mozzanati lehetnének. Az csak egy másodlagos dolog, hogy most épp FankaDeli gyermekkoráról tudhatunk meg olyan dolgokat, mint a nagymamája által készített zserbó illata vagy az első berúgás története. Vilma néni és Ödön bácsi - Fanka szülei - is helyet kaptak a sorok között; ezt egy nagyon kedves dolognak tartom. A manapság egyre feszültebb hangulatot keltő magyarországi helyzet is helyet kapott a korong nem egy szegmensében. A médiaszemélyiségek és a politikusok is megkapják a magukét, persze csak szóban:

„Nehéz ám veletek, nehéz ám köztetek.
Remélem, nem ízlik, amit kifőztetek.
A vizitdíj meghalt, de maradt parkoló…
Isten ne adja, hogy egyszer egy markoló
Legyen alattam és előttem a házad,
Persze ez csak rap, Feri a maga módján lázad.
Ne is vegyél komolyan, én se veszlek téged.
A jó Istennél úgyis mindenki egyet téphet;
Egyetlen sorszámot, egyetlen eséllyel.
De már késő lesz, mire a te fajtád letérdel.
Nincs annyi hajszálad, amennyi családot
Magyar létükre magyar kormány alázott.”

A magyarság és az egymás iránti teljes elidegenülés érzése is igen nagy szerepet játszik Feri életében, mint oly’ sokunkéban egyaránt, és ő ezt sem rejti véka alá:

„Hogy miért magyarkodom? Miért lettem nagy magyar?
Én azt nem értem, hogy téged miért nem zavar,
Ahogyan kilopják alólunk az országot;
Ahogy nem beszélgettek, hanem a szavakat f*ssátok.”

Balázs sorairól sajnos már nem minden esetben lehet ezeket elmondani. A dalok refrénje az esetek 99%-ában az ő érdeme, néhol egészen magvas gondolatokat présel ki a torkából - hozzá kell tenni - nagyon szép hangon, DE néhol olyan képzavarokkal és szürreális mondatokkal operál, hogy az ember azt sem tudja, hogy mit is hallgat valójában:

„… elbújnak rejtett napjaid a déli munka sózott homlokán…”

Összességében egy nagyon jól sikerült anyagról beszélhetünk, ami méltó utóda lett az első Suhancos lemeznek. A korong a maga 1 óra 7 percével nagyon kellemes kikapcsolódást tud biztosítani, ha éppen arra van szüksége a hallgatónak.
Végszóként pedig (enyhe marketinges beütéssel) csak annyit tudok mondani/javasolni, hogy aki teheti, az vegye meg ezt a lemezt, mert biztosan mondhatom, nem fog csalódni benne.

A Jól tévedni emberi dolog track listája:

1. „Perc alátét” – 5:02
2. „Anyám” – 5:19
3. „Legotest” – 4:48
4. „Dajale” – 4:32
5. „Érkezés” – 5:37
6. „Erdő” – 4:05
7. „Nem fog fájni” – 4:41
8. „Bájoló” – 5:08
9. „Ébredés” – 5:01
10. „Persze” – 5:13
11. „Ferié II.” – 3:54
12. „Lélekverő” – 4:38
13. „Altató” – 5:25
14. „Nektár jellem” – 4:16

/Személyes kedvenceim erről az albumról: Anyám, Legotest, Persze, Ferié II./

Hozzászólások

neumark
1 | neumark 2009.04.19. 19:03
Na végre!
Jól összehoztad, tetszik az írás. Most sem eresztetted feleslegesen bőlére, csak a szokásos lényegretörőség megszórva a saját véleménnyel, de mégis tárgyilagosnak maradva. Ismét egy korrekt kedvcsináló. :)

Ami azt illeti, nekem még nincs meg, de ami késik az a gyorsvonat. Sok helyről hallottam, hogy ez még az Üzenetrögzítőnél is ütősebb lett, sőt Feri is azt mondja. És ahogy elhallgattam egyik este a youtube-n jópárat, én is ezt gyanítom. Hihetetlen, hogy mennyire el tudják varázsolni a srácok az embert egy-egy zenéjükkel.
Amúgy te Fankának a szólókarrierjét is követed, vagy csak a Suhancost?
Gobiakos
2 | Gobiakos 2009.04.19. 22:27
Először is köszi, hogy végigolvastad és kommenteltél is, bár ezt tőled el is vártam! ;-)
Ami Fanka szólókarrierjét illeti, igen, nyomon követem, bár ott kevesebb (de mégis sok) olyan dolgot művel, ami igazán elnyeri a tetszésemet. Amúgy ez érdekes, mert az ő rap karrierjén keresztül kerültem kapcsolatba a Suhancossal is, no mindegy. :-)
Ez lemez szerintem is jobb és érettebb lett mint az Üzenetrögzítő.

(Remélem, hogy nem csak mi ketten leszünk itt kommentelők...)
neumark
3 | neumark 2009.04.19. 23:03
Ja, hát végülis a a Békét-tel kezdődött minden ha jól emlékszem. Az pedig még inkább repp, volt mint sem ez a folkos egyveleg, ami végül landolt az első lemezen.

Én is remélem, hogy azért van legalább pár ember, akit érdekel ez a zene. Most már azért elvégre kezdenek egyre ismertebbé válni. Bár kicsit félek, hogy csak mi ketten fogunk itt beszélgetni erről. :(
Gobiakos
4 | Gobiakos 2009.04.20. 10:20
A Békét című számmal kezdtek bele ez igaz. És akkor még hip hop alapra szövegelt Fanka, de az Üzenetrögzítőre már egy hegedűs, folkos verzió került fel (ahogy te is írtad), ami nekem legalább annyira tetszik, mint az első verzió. Bár van még egy Wherdee-féle verzió is, érdemes azt is meghallgatni.

A félelmed egyenlőre beigazolódni látszik, nem tolongnak az emberek a kommentjeikkel, bár a számláló szerint az írás felekrülte óta 40-nel nőtt a blogom látogatottsága.
neumark
5 | neumark 2009.04.20. 15:26
Igen, ez a Wherdee verzió meg az RMXS lemezen lemezen landolt, amit a Salátáról lehetett rendelni jó ideig. Amúgy van még egy másik Wherdee remix is amit a Salátán le lehet tölteni. Az szerintem annyira már nem szed szét, de azért elmegy.

Amúgy az írásodat bereklámoztam a Salátamagazin FankaDeli és Suhancos topicjába is, szóval azért nem véletlen az a negyven. :-D Gondolom elolvassák, de nem regelnek be hogy kommentezzenek is. Mindegy, ha csak ketten szeretjük az egész dome-ról, az se gond. :-)
Gobiakos
6 | Gobiakos 2009.04.20. 18:30
Wow, köszönöm szépen az online ajánlólevelet! Bár Balázs most biztosan ki akar csinálni a róla leírtak miatt... XD

Én csak ezt az egy Wherdee remixet ismertem, de ha esetleg van egy link vag bármi elérhetősége annak a tracknek, akkor azt megköszönném szépen. ;-)
neumark
7 | neumark 2009.04.20. 21:50
www.salatamagazin.com
Először is regelned kell, ha eddig még nem tetted volna meg. Utána "Letöltés" menüpont, ahol a letölthető zenékbe kell bemenni. Ha megvan, akkor a legegyszerűbb, ha nyomsz egy név szerinti sorbarendezést és kikeresed: Suhancos - Békét (Wherdee Saláta Remix)
Amúgy a Salátáról még letölthető, a Jól című kislemezük is.

Jó étvágyat! :-D
Gobiakos
8 | Gobiakos 2009.04.23. 12:31
Majd valamikor beregisztrálok, addig is köszi a segítséget. ;-)

U.I.: mondtam én, hogy ketten fogunk csak kommentelni... :,-(
LordMatteo
9 | LordMatteo 2009.04.24. 01:23
Nemiiiiis :D
Gobiakos
10 | Gobiakos 2009.04.24. 15:55
LM: Ááááááááááá! :-D;-) Kössssz...
LordMatteo
11 | LordMatteo 2009.04.24. 18:46
Olvasni olvastam a bejegyzést, de mivel más stílusokban vagyok érdekelt a zenén belül, így nem szóltam hozzá :-)
neumark
12 | neumark 2009.04.25. 21:33
Nem tudom hallottad-e már vagy meg van egyáltalán, de én még csak most leltem rá egy igazi kis kincsre: Wherdee bemutatja: Suhancos - Több sebből
Már elég régi lehet, de én csak most találtam rá a linkre a Saláta fórumtopicjait olvasgatva. :)

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.