25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

A „Puha Süti” története V.

Gobiakos | 2009.06.02. 23:36 | kategória: Zene - bona

Soron következő Puha Sütis bejegyzésemben most a New old songs munkacímű remix albumot venném kicsit górcső alá.
A 2001. december 4-én napvilágot látott, csupa remixekből álló lemez csak megkérdőjelezhetően nyerte el az ős Limp Bizkit Fanok (továbbiakban: LBF) tetszését. Igaz ugyan, hogy 2002 márciusáig csak az USA-ban 500 ezer példány lelt gazdára a korongból és ezzel bearanyozódott, de ennek ellenére voltak fenntartások. Pedig a lemezen magukat képviseltető művészek neveit hallva erre egy percig sem lenne okunk, ugyanis olyan méltán neves DJ-k és előadók készítették a remixeket, mint például a The Neptunes, a Gang Starr-os DJ Premier, Timbaland vagy William Orbit (természetesen a teljesség igénye nélkül).
Mégis az a szubjektív véleményem az anyaggal kapcsolatban, hogy a 16 track-et tartalmazó korong csak itt-ott tudott akkorát villantani, ami valósan megállja a helyét. Számomra 4 olyan alkotás van csak ezen a lemezen, amiket bármikor, bármilyen rossz szájíz nélkül tudok végighallgatni; ezek listája alább lesz olvasható a „Személyes kedvenceim” között. Arról nem is beszélve, hogy a My way című nótát kicsit túlértékeltnek érzem ahhoz, hogy a 16 track-ből 5-öt az adjon ki.

Sokan joggal gondolhatnák, hogy a Chocolate starfish… óriási sikere után a Bizkit kicsi pihenőre adta fejét, karosszékbe ült és ölbe tett kézzel végignézte, ahogyan a neves zenészek összepakolják az új lemezüket. Nos, csak részben volt így, hiszen a korongon Lethal, Durst és még Borland is kivette a részét a munkából. És itt kell megemlítsem azt, hogy a kezdeti haragoskodás ez idő tájt újfent felütötte a fejét Mr. Durst és a smink-mániás húrgyilkos között. Ebből alakult ki az a helyzet, miszerint Wes kiszállt a Bizkit-ből, és ebből már sejthetjük, hogy az ő Break Stuff remixe miért is nem hallható az albumon.
Az LBF gárda egységében roppant össze, mikor kiderült a hír: Wes Borland kiszáll. Emlékszem, az eset után idiótábbnál idiótább cikkcímek jelentek meg, például: „Őrült gitáros kerestetik!” és hasonló beteg cuccok.
Pedig a remix-lemez borítójának terve és megkreálása is Wes Borland keze munkáját dicséri. Az már más tészta (és ezt csak halkan mondom), hogy erősen hajaz az Aesop Rock - Labor Days című albumának cover-jére.
Számomra sosem derült ki (bár a magam részéről egyértelmű a válasz), hogy Wes távozása vagy az új album váltott-e ki nagyobb hangot a rajongók körében… Érdekes.
De visszakanyarodva az albumhoz a New old songs a Billboard 200-as listájának 2001-es évi felmérésén a figyelemre méltó 26. helyig tornászta fel magát.

Megvallom, most már sokadszor, engem nem nyűgözött le a New old songs, de a Chocolate utáni időszakban egy igazi LBF bármire kapható volt, ami Bizkit és még nem hallotta/látta annak előtte. Így voltam én is, de idővel realizálódott bennem, hogy szép meg jó, de annyira azért ezt mégsem kellene erőltetni.

És ha már a remixeknél tarunk: Az otthon ülő és rengeteg idővel rendelkező rajongók azért néha igen meg tudják lepni az embert. Itt is van mindjárt két példa erre:
The Prodigy & Pendulum vs. Limp Bizkit
Limp Bizkit - My Way (Sphynex remix)

Nekem például ezek a nóták kényelmesen elfértek volna egyik-másik, az albumon amúgy helyet kapott szerzemény helyett. De ez már csak az én véleményem…


Összegezvén a New old songs egy jó alapkoncepcióval bíró, de azt normálisan kivitelezni képtelen album lett, amit lehet szeretni, lehet utálni, de szó nélkül elmenni mellette egyértelműen nem lehet.

A New old songs track listája:

1. „Nookie (For The Nookie)” - The Neptunes – 3:55
2. „Take A Look Around (Remixed by Timbaland)” – Timbaland – 4:55
3. „Break Stuff (Remixed by DJ Lethal)” - DJ Lethal – 3:33
4. „My Way (The P. Diddy Remix)” - Sean „P Diddy” Combs – 4:23
5. „Crushed (Remixed by Bosko)” – Bosko – 4:03
6. „N 2gether Now (All In Together Now)” - The Neptunes – 4:06
7. „Rearranged (Remixed by Timbaland)” – Timbaland – 4:56
8. „Getcha Groove On (Dirt Road Mix)” - DJ Premier – 4:19
9. „Faith/Fame Remix” - Fred Durst, Josh Abraham – 3:33
10. „My Way (Remixed by DJ Lethal)” - DJ Lethal – 4:28
11. „Nookie (Androids vs. Las Putas Remix)” - Butch Vig – 4:07
12. „Counterfeit (Lethal Dose Extreme Guitar Mix)” - DJ Lethal – 3:21
13. „Rollin' (DJ Monk-vs-The Track Mack Remix)” - DJ Monk, The Track Mack – 6:42
14. „My Way (DJ Premier Way Remix)” - DJ Premier – 4:37
15. „My Way (William Orbit's Mix)” - William Orbit – 6:34
16. „My Way (Pistols' Dancehall Dub)” - Dub Pistols – 6:25

/Személyes kedvenceim erről az albumról: N 2gether Now (All In Together Now), Nookie (Androids vs. Las Putas Remix), Counterfeit (Lethal Dose Extreme Guitar Mix), My Way (Pistols' Dancehall Dub)/

Folytatás következik...

Utolsó módosítás: 2009.11.30. 17:20

Hozzászólások

LordMatteo
1 | LordMatteo 2009.06.03. 17:48
A Prodigys videó egész jó lett :-)
Gobiakos
2 | Gobiakos 2009.06.03. 17:52
És megszületett az első komment! :-D Pezsgős dugó pukk, tapsvihar, miazmás...

Amúgy tényleg állat jó lett az a remix, nekem nagyon tetszik. Nem véletlenül került bele a bejegyzésbe sem. ;-)
3 | Drake94 2009.06.05. 20:32
A Prodigys remix az kib*szott állat!Kösz Gobiakos!:D
neumark
4 | neumark 2009.06.05. 23:59
:)
Szokásos, hoztad a formádat báttya. Lehet, hogy be kéne próbálkoznod lassan egy újságnál vagy esetleg alapítani/csatlakozni egy internetes magazin staffjához, mert szerintem lényegretörően és választékosan tudsz fogalmazni, ami egy firkásznál kiváló párosítás szerintem. És ezt szeretem én. Semmi túlspilázás meg agyonszerkesztett, hatszorosan összetett, tízsoros barokk körmondatok. Francokat... Csak a lényegi dolgok precíz és élvezetes kifejtése megspékelve némi érdekességgel. Ilyen cikkeket szeretek olvasni. Szép.
Gobiakos
5 | Gobiakos 2009.06.06. 03:55
neumark: Nagyon szépen köszönöm a dícsérő szavakat, igazán jól esnek. Amibe szívesen beletenném a kis praclimat az a majd valamikor újjászülető limpbizkit.uw.hu! Na, ott igazán elememben tudnám magam érezni és még konyítok is valamelyest a dologhoz (mármint a csapathoz).
Bár (most) nem kérdetzted, de a következő rész is már elég jól halad, valószínűleg nemsokára (1-2 nap) felkerül ide, a blogomba. Tessék várni! ;-)
6 | bizkitman 2009.06.07. 08:28
Jo kis bejegyzés!
Személyes kedvenceim erről az albumról:
„Nookie (For The Nookie)” - The Neptunes
„Rearranged (Remixed by Timbaland)”
„Faith/Fame Remix” - Fred Durst, Josh Abraham
„Nookie (Androids vs. Las Putas Remix)” - Butch Vig
12. „Counterfeit (Lethal Dose Extreme Guitar Mix)” - DJ Lethal

LBF amúgy nem a Limp Bizkit Family?

Gobiakos
7 | Gobiakos 2009.06.07. 13:34
bizkitman: De igen, az LBF rövidítés valóban azt takarja, csak itt máshogyan használtam és nem akartam mindenhol olyan hosszan kiírni, és ezért lerövidítettem. És láss csodát, ugyanaz lett ennek is a rövidítése... :-)
8 | bizkitman 2009.06.07. 17:08
Csak azért kérdeztem hogy nehogy majd Volton rosszul mondjam:D.xD

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.