25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

A „Puha Süti” története VII.

Gobiakos | 2009.07.20. 16:55 | kategória: Zene - bona

A 2003-ban megjelent Results may vary album a Limp Bizkit részéről egy újszerű stílus behozatala volt, a rajongók szemében pedig a mai napig szálka. Nem véletlen ez. A Bizkit rajongói tábor világszerte (minimális ellenhanggal szemben) egyhangúan sírta vissza a csapat régi szólógitárosát, Wes Borlandet. A RMV album kiadása és az azt követő koncert-körút végeztével újra csend lett úrrá a csapaton, és hogyan, hogy nem Mike Smith eltűnt a Bizkit soraiból.
2004 augusztusában azonban újabb reménycsillag gyúlt: a banda honlapján megjelentek olyan fotók, amelyeken Dj Lethal stúdiójában együtt zenél a Bizkit Wes Borlanddel.
Ez egy esetleges új albumot fémjelzett a rajongók számára, ami 2005. május 2-án annak rendje és módja szerint piacra is került. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy a The Unquestionable Truth (Part 1) címre keresztelt lemez csak egy 7 számos EP lett, ami játékidőben is csak a fél órát karcolja (alulról).
De térjünk vissza egy pár mondat erejéig Wes visszatérésére. „Hogyan is volt akkor ez?” – kérdezték anno sokan. No, ez az a kérdés, amit nagyon kevesen tudnak csak megválaszolni, és sajnos én nem vagyok ezen emberek között. Wes egyszer csak, mintegy varázsütésre újra ott állt és zenélt, tépte a húrokat. Egy szó, mint száz, a tékozló fiú hazatért…
John Otto személyes okok miatt mindössze egy szám erejéig (The Channel) dobolt a felvételek alatt, a többit Sammy Siegler látta el dobjátékával. Érdekesség még a lemezzel kapcsolatban, hogy az utolsó track-en (The Surrender) maga Fred Durst gitározott és énekelt egymaga, miközben a szám rögzítésre került. Wes csak utólag tett hozzá szóló részeket.
Fred – tanulván az előző stúdióanyaguk vegyes fogadtatásából – most teljes mértékben Borlandre bízta a zeneszerzést, ami nagyon jó húzásnak bizonyult részéről, ugyanis most is egy újabb oldalát ismerhettük meg a csapatnak, de közel sem azt az – Uram bocsásd meg – tinilányos, Behind blue eyes-os elcsöppenést, hanem kőkemény dark-metál lett az egész, leszámítva persze a The Surrendert. Wes olyan riffeket hozott, amiket világ életében imádott, és eddig Durst csak nagy duzzogva fogadott el. Szóval most kapott a lemez egy olyan élt, ami nagyon el lett találva, és ezzel a Bizkit visszanyerte a RMV-vel „elüldözött” rajongóinak igen nagy hányadát. A producerelésnél is igen jelentős részt vett ki a munkából a smink-király Fred Durst, Ross Robinson és Jordan Schur mellett.
Az TuT (Part 1) amúgy nagyon sok hasonlóságot mutat a korábbi Rage Against The Machine lemezekkel; lehet, hogy Fred Durst azt a fonalat szerette volna felvenni, amit anno Zack de la Rocha és csapata tett le 2000-ben, a feloszlásuk évében. Bár ez nem sikerült maradéktalanul, de azt el kell ismerni, hogy a TuT (Part 1) még így is egy nagyon ütős és jó minőségű Limp Bizkit lemez lett. Kissé rövid, kissé egyhangú (de az viszont a metál sötétebb oldalát képviseli), mindezek mellett erősen politikai vonulatú, de ettől még a csapatnak nagyon jó referencia volt a visszatéréssel kapcsolatban.
Világszerte több mint 1 millió példány talált gazdára a lemezből, persze ez még a közelébe sem ér a Chocolate starfish… 12 milliós eladási számának, de mindenesetre a visszatéréssel nem volt különösebb gond, plusz az újszerű underground hangzás is ütősre sikerült.
Az album tehát napvilágot látott, a rajongók szeme felcsillant, a szívük egyszerre vert, de a várva várt koncertkörút mégis elmaradt. Wes Borland újra vette a sátorfáját és elballagott a Bizkittől.
Míg a csapat ezután nagy hallgatásba merült, Wes beizzította Black light burns nevű zenekarát, majd Marilyn Manson oldalán is pengetett egy rövid ideig.
Fred és kompániája – tanulván a 2003-as hibájukból – nem keresett mást Borland helyére, hanem inkább kiadott egy Greatest Hitz címre keresztelt válogatásalbumot.

Teltek-múltak az évek, és láss csodát, ez év februárjában újfent eredeti felállásban kaptuk vissza kedvenceinket. Újra beindult a www.limpbizkit.com, elkezdődtek a próbák, és sorra jöttek az infók az újabb és újabb koncertállomásokról. Végül 2004. után Magyarország is kapott újra egy igen nívós Bizkit koncertet a Unicorns N Rainbows Tour 2009 keretein belül a Soproni Volt fesztiválon, július 2-án. A csapat energiabombaként zenélt a színpadon a turné egész ideje alatt, Wes pedig újabb testfestésekkel sokkolt.

Szívből remélem, hogy a következő lemezajánlóm a Bizkitről minél előbb megszülethet, azaz minél hamarabb elkészül az új stúdióalbumuk.

A The unquestionable truth (Part 1) track listája:

1. "The Propaganda" – 5:16
2. "The Truth" – 5:28
3. "The Priest" – 4:59
4. "The Key" – 1:24
5. "The Channel" – 4:41
6. "The Story" - 3:56
7. "The Surrender" – 3:59

/Személyes kedvenceim erről az albumról: The Truth, The Priest, The Channel, The Story/

Folytatás következik...

Utolsó módosítás: 2010.09.25. 09:48

Hozzászólások

1 | bizkitman 2009.07.20. 23:38
Jó kis írás!
Nem a kedvenc albumom, de azért a The Truth+The Story+The Priest bármikor meghallgatható.
LBF!
Martin 19
2 | Martin 19 2009.07.21. 12:42
Nagyon jó írás, hatalmas gratula hozzá ^^ Bár az album nekem sem tartozik a favorit albumjaim közé, de tényleg meghallgatható :)
3 | ShuleyvA 2009.07.21. 13:46
A franc se érti ezt a Wes-t. Elmegy, visszajön, elmegy... remélem azért majd csepegtetsz erről is kicsit bővebben :-)
Nem rossz az album, egész jók lettek a számok. Mármint olyan bizkitesek X-)
Gobiakos
4 | Gobiakos 2009.07.21. 14:07
ShuleyvA: Mit értesz "csepegtetés" alatt? Hogy írok-e a BLB és a MM-os időkről és történésekről? Az nem valószínű, mivel azokat a sideprojecteket nem követtem nyomon Wes-sel kapcsolatban.
5 | ShuleyvA 2009.07.21. 14:26
Ja értem. Akkor semmi :-]
Gobiakos
6 | Gobiakos 2009.07.21. 14:45
Plusz még annyi, hogy a Big Dumb Face vagy a BLB még kevésbé ismert a nagyközönség számára, mint a Limp Bizkit, ergo még annyian sem olvasnák el azokat az írásaimat, mint ezeket; sajnos... :-/
7 | ShuleyvA 2009.07.21. 15:29
Faszt nem olvassák! Mégis honnan lenne akkor 10k nézettséged? ;D Fel a fejjel :-]

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.