25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Imádom a...

powerhouse | 2010.05.20. 16:57 | kategória: imádom

Új rovat, egyszerű mint a pofon, amolyan MENŐ/NEM MENŐ jelleggel fog működni, testvérpárja lesz a Gyűlölöm. Nem Bede Márton-féle megmondóemberes lesz, inkább csak a véleményem, ami persze azzal jár, hogy maximálisan szubjektív leszek.

Imádom az olyan filmeket, amikben hagyják érvényesülni a zenét!

Konkrétan ugyan arról van szó, mint amit már Germi is említett a Kick-ass kapcsán, én is imádtam, illetve a még említett Watchment is, de igazából a délelőtt megtekintett Berlin Calling után éreztem úgy, hogy erről írnom kell. Már csak azért is, mert ez teljesen más stílus, mint a két, képregény alapján készült amerikai alkotás. Itt nem akciójelenetekről van szó, nem is képregényszerű képek (de furán hangzik ez :) alá megy a zene, hanem az amúgy teljesen átlagos átvezető részeket dobják fel, és szerintem így hihetetlen hangulatossá válnak. Itt konkrétan egy Dj pár hetét mutatják be, van itt szex, drogok és rock 'n' roll elektro, a zeneszerzés, és ez alá Paul Kalkrbrenner (a főszereplőt is ő játssza) nyomja az iszonyatosan hangulatos elektronikus zenéket!

A felsorolt három filmben egy-egy jelenet gyakorlatilag egy videoklip, ahol a szereplők helyett a zene és a képi világ adják meg a hangulatot, de olyan elemi erővel, hogy az ember agyába beleégnek ezek a pár perces részek! Példának itt is van a Watchmen intrója, rendkívül hatásos a slow-motion technika, a háború utáni Amerika, a szuperhősök, és persze a zene, Bob Dylan The times they are a changin' címú számának keveréke!

Persze a maximális élvezethez ezeket a filmeket minimum 5.1 és DVD minőség mellett érdemes nézni, de természetesen az ideális az, ha moziban tudjuk élvezni az amúgy is lehengerlő jeleneteket, hogy utána úgy távozzunk, hogy érdemes volt hangos filmre váltani! :)



Hozzászólások

Gobiakos
1 | Gobiakos 2010.05.20. 17:20
A Kick-ass-ben arra az ominózus jelenetre gondolsz, mikor a Prodigy-féle Omen-re püfölik egymást a szereplők, mint a nemnormálisok? :-D Mert az valóban baromi klassz lett: egy igen látványos jelenet egy rettentően ütős nótával kombinálva.

Amúgy ehhez az új kategóriádhoz: ilyenek is lesznek, hogy "...a krumplistésztát" vagy azért kicsit komolyabb lesz az egész motyó hangvétele?
powerhouse
2 | powerhouse 2010.05.20. 17:35
Ez csak bevezető, szóval a jövőben azért komolyabb bejegyzésekre számíthattok. :D (őszintén szólva ez kicsit izzadtságszagú)
ufodani
3 | ufodani 2010.05.20. 18:01
Nem számítok én semmire.És Imádom a...pizzát,a gyümölcsös tengerit:P
Tyrn
4 | Tyrn 2010.05.20. 19:07
nekem is tetszett, egyértelműen hangulatfilm
nagyon eltalálták ezt az afterezős hangulatot
msotanában nagyon felkapott lett paul zenéje, nekem mindig is a sky and sand tetszett úgy igazán, a többi az nálam megmaradt tüctücnek (kivéve talán még az aaron, de az is megunható)
powerhouse
5 | powerhouse 2010.05.20. 19:21
A film után letöltöttem az OST-ot, jó számok, de kell hozzájuk a hangulat, de a Sky and Sand és az Aaron tényleg kiemelkedik a többi közül.
Barthezz
6 | Barthezz 2010.05.20. 19:52
Nekem is a ez a 2 zene a kedvencem a Berlin Calling albumról. A film amúgy sztem zene nélkül elég lapos lenne, sokat látott sztori, teljesen kiszámítható befejezéssel, viszont a zene, az iszonyatosat dob rajta!

Hasonló film, amit tudok ajánlani, az a Szétcsúszva. A sztorija annak is nagyon béndzsa, semmi meglepetést nem tartogat a végkifejlet, a színészi játék is gyenge, de a ZENE az nagybetűs ZENE benne. A 2000. év körüli trance slágerek csendülnek fel, az akkori lehető legnagyobb klasszikusokkal (Mauro Picotto - Lizard, Art Of Trance - Madagascar, Hi-Gate - Pitchin, Agnelli & Nelson - Everyday-Everytime, Lost Tribe - Gamemaster, stb.). Nézze meg mindenki, és csakis a zene és az azáltal gerjesztett hangulat miatt!

Kick-Asst nemrég néztem amúgy meg, nekem annyira nem kenyerem az iylen stílusú képregényfilmek, de ez tetszett, mondjuk olyan 7/10-et adnék rá. A Prodigy - Omen tényleg baromi eltalált volt benne, meg a Gnarls Barkley - Crazy-t is jó volt újra hallani. ^^
Germinator
7 | Germinator 2010.05.20. 20:42
Á, köszi, hogy megemlítettél:-D Egyébként ilyen és ehhez hasonló jeleneteket, megoldásokat sorozatokban is fel lehet fedezni. A Battlestar Galacticában nem is egy olyan jelenet van, amikor montázs-szerűen vannak egymásra vágva rövid jelenetek, és csak zene szól - fergeteges mindegyik.

Aztán óriási kedvencem a Fringe 1. évad 9. epizódjának kezdése. Nyugodtan nézzétek meg, semmi spoiler nincs benne:

http://www.youtube.com/watch?v=5t5RLpowQQU

Amikor a csávó kiesik az ablakon, ott kezdődik a móka. Csak pár másodperc, de valami kurva hatásos. És ugyanilyen jelenetek vannak még a Lostban is (5. évad évadzárójának első percei - ez azért elég spoileres, szóval ne nézzétek meg:-D). Ez a fajta jelenetalkotás egyszerűen páratlan, mert majdnem az összes érzékedre hat: látás, hallás, aztán persze a gondolkodás, a látottak/hallottak feldolgozása... fú, minden ilyen jelenetnél feláll a szőr a hátamon:-)
Germinator
8 | Germinator 2010.05.21. 22:39
Egyébként kihagytam két régi klasszikust, ahol ez szintén megfigyelhető: 2001: Űrodüsszeia és a Mechanikus narancs. Mindkettőben zseniális zenék vannak rávágva jelenetekre, ráadásul Kubrick igazi klasszikus zene rajongó volt, és emiatt ezek a jelenetek igazán kurvajóra sikeredtek (olyan felhasznált zenék, mint Rossini Tolvaj szarkájából részlet, Beethoven-szimfóniák, a híres Strauss-mű meg a Kék Duna-keringő... epic mindegyik).
Dealer
9 | Dealer 2010.05.22. 16:29
Jó kis írás, és jó kis ötlet, ráadásul a filmhez is meghoztad a kedvem. (Eddig csak az OST-t hallgattam, a film nem igen érdekelt, de így adok neki egy esélyt.)
powerhouse
10 | powerhouse 2010.05.22. 18:33
Barthezz: Sablonos a sztori, ezt aláírom, de nem is ez a lényege, mert a Berlini éjszakai élet (egy szeletét) zseniálisan mutatja be, rohadt jó a hangulat.
Barthezz
11 | Barthezz 2010.05.22. 20:04
Hiszen én is épp ezt mondtam, hogy a hangulata baromi jó! És erről legfőképp a zene tehet! Nézd meg a Szétcsúszvát is. ;-)
powerhouse
12 | powerhouse 2010.05.22. 20:09
Jó, de azért az egész ábrázolása, képi világa sokat hozzátesz, meg azért a főszereplőn is látszik, hogy otthonosan mozog a közegben (drogozott is vajon [ennyire]?). MEGNÉZEM, na, csak nyugi! :D
Barthezz
13 | Barthezz 2010.05.22. 20:18
Kis ízelítő. ;-)

http://www.youtube.com/watch?v=LXvmVGL5bYo&feature=related
powerhouse
14 | powerhouse 2010.05.24. 10:24
Zsír! Angolok, király zene, szóval ezt majd beszerzem valahonnan. :D

Barthezz
15 | Barthezz 2010.05.24. 13:41
http://www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=53326

Itt egy rövid ismertető róla. Amúgy kissé elhamarkodottan írtam, hogy szar lenne a sztori, mert a történet amúgy nem is rossz első nézésre, s a film eszméletlenül jól visszaadja az éjszakai élet, a 90-es évek bulijainak hangulatát. Sztem még jobban is, mint a Berlin Calling. És tényleg akkora trance/house himnuszok szólnak a film alatt végig, hogy beszarás! A tetőpont pedig, amikor a főszereplő az Art of Trance - Madagascar alatt szétcsúszik. Óriási az a jelenet, olyan, mintha te magad is ott lennél abban a buliban!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.