25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Benq Joybee

Egy újabb kombinált pen-drive és MP3 játszó eszköz járt nálunk.

Írta: Dino

A hardver-eszközök tesztelése legtöbbször nem annyira egyszerű, mint amilyennek tűnik. A rendelkezésre álló néhány nap, esetleg 1-2 hét alatt kell minél jobban megismerni az adott terméket, hogy aztán reális képet alkotva születhessen meg a cikk. Az MP3 játszók tesztelése azonban egyúttal kellemes foglalatosság is, főleg, ha valaki hozzám hasonlóan amúgy is egész nap zenét hallgat. Így a teszt elsődlegesen annyi, hogy a megszokott zenejátszó-eszköz helyett az újdonságot használom pár napig, így gyakorlatilag fény derül az összes pozitívumára és negatívumára. Örömmel fedeztem fel a beérkező hírek között a Benq MP3 játszójáról szólót, és kíváncsian vártam a lehetőséget a tesztelésre, különösen, hogy nemrégiben volt szerencsém a Creative hasonló eszközéhez is.

A Benq a Creative MuVo-hoz hasonlóan egy kombinált eszközt készített: a Joybee nemcsak MP3 játszóként funkcionál, hanem egyben USB-s flash memóriaként – közismert nevén pen-drive-ként – is. 64 és 128 MB-os változatban kapható, ami adathordozásra általában megfelelő, zenei tekintetben pedig 1 illetve 2 óra körüli mennyiséget helyezhetünk el rajta, ami egy napra általában elég szokott lenni.

A dobozt kinyitva először a kissé bumfordi, külsejében leginkább a pen-drive-okra hasonlító eszközzel találkoztam. Igen pozitívan vettem észre a dobozban megbújó 500 mAh-s akkumulátort, melyet nekem kellett beleépítenem a szerkezetbe. Az akkus megoldás igen pozitív, mert az elemvásárlást így feleslegessé tették. (Mondjuk ha útközben merül ki az akku, bajban lehetünk, a feltöltéshez ugyanis a számítógép USB portjára kell kötnünk a Joybeet. Viszont ha valahogy beszerzünk tartalék akkut, akkor nyert ügyünk van :-) A dobozban található még a fülhallgató (erre még részletesebben visszatérek), egy USB hosszabbító kábel, valamint egy CD lemez a Windows XP előtti rendszerek driverével és a QMusic szoftverrel.

A kicsomagolás utáni első feladat az akku feltöltése volt. Ha mérete miatt nem tudjuk közvetlenül az USB portra csatlakoztatni a Joybeet (ugyanis vastagsága miatt útban lehet a szomszédos csatlakozóknak), akkor a mellékelt kábellel kell a gépre kötnünk. Az akku 1-2 óra alatt feltöltődik, erről a Joybeen lévő LED is tájékoztat (egy töltéssel kb. 6 óra zenehallgatásra van lehetőség). Ha már az USB porton van az eszköz, elkezdhetjük a file-ok feltöltését is (nem Windows XP használata esetén előbb a meghajtóprogramot kell felinstallálni). A pen-drive-okhoz hasonlóan új meghajtóként megjelenik az eszköz, így akár simán át is másolgathatjuk a zenéket (egy MP3 nevű könyvtárba kell pakolni azt, amit le szeretnénk játszani), a mellékelt QMusic programmal azonban még a lejátszási sorrendet is meghatározhatjuk (egy playlistet generál a file-ok mellé). Az adatátviteli sebesség 6-700 kbyte/sec volt, aminél az USB 1.1 valamivel többre is képes lenne.

Az MP3 lejátszó vezérlése egyetlen kezelőszervvel lett megoldva: egy kerek gombot benyomva indíthatjuk el és állíthatjuk le a lejátszást, kb. negyed fordulatot előre vagy hátra forgatva pedig a hangerőszabályzást és a számok közötti léptetést vezérelhetjük. Ha egy pillanatra forgatjuk csak el a kereket, akkor ugrik, ha hosszan úgy tartjuk, akkor a hangerőt változtatja. Érdekes megoldás, de nagyjából működik (néha egy hangerő-állítás után nem érzékelte a számváltást, és ilyenkor egy pillanatnyi pause/play segített). Kár, hogy ez a szerkezet se jegyzi meg se azt, hogy melyik számnál kapcsoltuk ki, illetve milyen hangerőn hagytuk.

Korábban említettem már a mellékelt fülhallgatót. Nos, a Benq designerei úgy gondolták, hogy mindenki szereti azt a mai divatirányzatot, melynek fő jelmondata a „hordjuk elektronikus eszközeinket a nyakunkban” lehetne (a mobiltelefonok erre a legjobb példa). A fülhallgató ugyanis gyakorlatilag egyúttal nyakba akasztóként is funkcionál, sőt, annak szétválaszthatatlan része. Így akár tetszik, akár nem, rá vagyunk kényszerítve arra, hogy a Joybeet nyakunkba lógatva használjuk. Különösen, hogy a fülhallgató csatlakozója nem az elterjedt 3,5-ös jack, hanem annál valamivel kisebb, így sajátunkat nem használhatjuk hozzá. Elvben létezik egy átalakító, így azért megoldást lehet találni.

A Benq Joybee egy újabb példa arra, hogyan lehet hasznos és praktikus elektronikai eszközöket ötvözni. Ha a méretét kisebbre vették volna, a designnal kicsivel többet foglalkoznak, és esetleg a fülhallgató-csatlakozó megválasztásával nem köteleznek a mellékelt nyakbaakasztó használatára, az akku miatt mindenképpen a Creative MuVo elé kerülhetne a tetszési listán. Így azonban megmarad egy átlagos MP3 játszó-flash memória kombinációnak. A 64 MB-os Benq Joybee ára nettó 20.800 Ft, a 128 MB-os változaté 29.600 Ft, az eszközre két év garancia jár.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Benq Joybee
  • Benq Joybee
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!