25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

PlanetSide

Egy MMOFPS, azaz online first-person akciójátékkal bővült a csak neten játszható programok palettája.

Írta: Madrac 9 hozzászólás

Sok MMORPG jelenik meg mostanában, és még többnek jelentik be a fejlesztését. Kérdés, hogy ennyi programban tudnak-e újat mutatni, vagy mind egy kaptafára készül. Természetesen komoly a fejlődés ezen a téren, messze magunk mögött hagytuk már az Ultima Online színvonalát, bár kérdéses, hogy ha a grafikától eltekintünk, akkor is igaz-e ez, azaz egyre összetettebbek és érdekesebbek lettek-e a játékok? Tesztünk legfrissebb áldozata a Planetside, mely típusát tekintve egy MMOFPS.

Hogy mit is takar az MMOFPS rövidítés? Massively Multiplayer Online First Person Shooter. Egy csak interneten játszható FPS, melyben karakterünk fejlődhet, új képzettségekre tehet szert, de mégsem lesz ettől szerepjáték az egész.

A sci-fi témájú játék a távoli jövőben játszódik, ahol három nagyhatalom küzd egy bolygó feletti uralomért. Minden ellenfél és barát egy másik játékos, nincsenek a gép által irányított egységek. A három birodalom:
Terran Republic: Kevésbe erősek a fegyvereik, mint a többieknek, de a tűzgyorsaságuk sokkal nagyobb. A nehéz támadó dzsipjük a Marauder és a nehéz tankjuk a Prowler pedig két tüzérnek ad helyet, míg a másik két birodalom hasonló járművein csak egy hely van.
New Conglomerate: Fegyvereik a minél nagyobb annál jobb jeligére készülnek, kis tűzgyorsaság, de nagy tűzerő jellemzi őket. A Vanguard tanknak van a legnagyobb ágyúja és a legkisebb tűzgyorsasága is. A Jackhammer, egy háromcsövű sörétes, nagyon hatásos közelre, de a nagyobb távolságokon szinte használhatatlan már.
Vanu Sovereignty: Nem a legerősebbek vagy a legnagyobb tűzgyorsaságúak a fegyvereik, de beépített páncéltörő móddal rendelkeznek. Jelmondatuk a mozgékonyság és a mobilitás. Gépeik extra tulajdonsága, hogy képesek a vízen is haladni, így váratlan irányokból tűnhetnek fel.

Mindegy, melyik birodalmat választjuk, kezdéskor az alap képzettségeket és három szabadon elosztható Certification point-ot (CP-t) kapunk, melyekből új képzettségeket tanulhatunk. Minden járműhöz, a főbb fegyvertípusokhoz, a páncélfajtákhoz külön képzettség kell. Tanulhatunk még hacker, mérnöki és orvosi ismereteket is, melyekkel segíthetjük társaink munkáját, vagy elhelyezhetünk kellemetlen meglepetéseket az ellenfélnek.

Kétféle tapasztalati pontot szerezhetünk. Az egyik fajtát a harci helyzetekben kapjuk, az ellenfelek megöléséért vagy pedig a feladatok teljesítéséért. Ennek a segítségével léphetünk szinteket. Minden szinten kapunk egy újabb CP-t, melyet képzettségekre költhetünk. A Command Experience Point-okat akkor kapjuk, ha az általunk vezetett csapat sikeresen végrehajt egy feladatot. A parancsnoklási szintek növekedésével lehetőségünk lesz a többi parancsnokkal megbeszélni a feladatokat egy külön csatornán.

A feladat a sok kontinensen megtalálható gyárak megszerzése. Erre akkor van lehetőségünk, ha összeköttetésbe van egy másik gyárunkkal vagy warp kapunkkal. Ekkor a központi konzol meghackelésével szerezhetjük meg a bázist. Ez nem megy azonnal, tizenöt percbe kerül, mire a bejutatott vírus teljesen átveszi a gyár irányítását. Ez idő alatt meg kell védeni minden erővel a konzolt az ellenfél hackereitől. A védelemre is többféle lehetőségünk van. Küzdhetünk gyalogosan, valamilyen járműben vagy a falakon elhelyezett tornyok valamelyikéből. A célunkhoz kétféle képen juthatunk el, az egyik hogy felszállunk a HART-ra és a célnál ledobnak minket egy kis kapszulában, a másik pedig hogy gyalogosan vagy egy járműben nekivágunk valamelyik warp kapun át. A gyárak mellett több kiszolgáló torony is megtalálható, ezeket könnyebben elfoglalhatjuk, és hasznos hátteret nyújthatnak. Az üzemeknek többféle típusa van, melyek segítik a tulajdonosukat:
AMP Station: Pajzsot generál a vele összeköttetésbe lévő épületek körül is, így nehezebben bevehetővé teszi azokat.
Bio Lab: Csökkenti az újraéledési időt és itt is tanulhatunk képzettségeket.
Dropship Center: Minden légijármű megszerezhető itt, a Galaxy is.
Interlink Facility: Mutatja a radaron a láthatatlan járműveket is és a tornyokat automatikus védekező üzemmódba kapcsolja.
Tech Plant: A legtöbb jármű megszerezhető itt, köztük a komolyabb páncélosok is.
Sanctuary: A központi bázis, itt minden elérhető. Innen indul a HART is. Ilyen csak egy van minden birodalomnak, azokon a szigeteken más nem található.

Alapban kétféle páncélt használhatunk, melyek a véderejükön kívül a tárolókapacitásukban is különböznek. (Ez amúgy érvényes a többi vértre is.) Az egyik egy kicsi, könnyű vért (50-es páncél), egy kicsi és egy nagy fegyverrekesszel, és nem túl nagy tárolóhellyel. Ebben éledünk újra az alapfelszereléssel, leginkább csak meghalni elég. A következő fokozata már használhatóbb, de ehhez fel kell szerelkezni előbb. Ennek már 100-as páncélja van, két kicsi és egy nagy fegyverhellyel és másfélszer akkora tárolóhellyel. Ide kerül amúgy a lőszer, az esetleges felszerelések, gránátok és a medikit is. A reinforced armor használatát már úgy kell CP-ból (3) megtanulni. Két nagy és két kicsi fegyverhelyet, komolyabb tárolóhelyet és 150-es páncélzatot jelent. A következő darab inkább csak névleg vért, hisz nem ad semmi páncélzatot, egy kicsi fegyverhelyet tartalmaz, melybe nem tudunk semmi komolyabb fegyvert elhelyezni. Viszont komoly előnye, hogy láthatatlanná tudunk válni benne, ideális viselet észrevétlen behatolásokhoz. Az utolsó kategória a MAX páncélok. Ezek hatalmas monstrumok beépített fegyverrel. Mást nem is lehet benne csinálni, csak menni és ölni az ellent. Három alfaja van más-más felszereléssel és természetesen a használatát tanulni kell (2-3-3 CP).

A fegyverekre is hasonló áll, mint a páncélokra. Alapban csak egy csoport van, amit használni tudunk. Az alapfegyver, amivel feléledünk, is ide tartozik. Ha mást is szeretnénk használni, magyarán nem akarunk meghalni, akkor a CP-ket kell erre áldozni. Lehet tanulni egy közepes fegyverosztályt, nehézfegyvereket, járműellenes fegyvereket, mesterlövészfegyver kezelést és speciális fegyverek használatát. Általában minden csoportba több fegyver is tartozik, így nem köt igazán ez se meg minket. Használhatunk gránátokat is, valamint alaptartozék egy kés is.

Felvehetünk pár további képzettséget is, mint a Hacker, mely gyorsítja a rendszerek elfoglalását, és több dolgot tudunk megszerezni így. Van még egy fokozata az Advanced Hacker, melyhez szükség van az előző szintre is. Az Engineer különböző dolgok javítására specializálódik, a járművek, a védművek és a személyi páncélok karbantartására alkalmas. Következő fokozata a Combat Engineer, mely már mozgásérzékelőket és automata gépágyúállásokat is képes letelepíteni. A Medic magát és társait tudja meggyógyítani.

A járművek is elég széles skálán mozognak. Vannak kisebb földi és légi felderítőgépek, komolyan felfegyverzett tankok, vadászgépek és bombázók, valamint szállítógépek is. Az egyik leghasznosabb jármű az Advanced Mobile Station (AMS), mely egy mozgó respawn pont. Fontos az Advanced Nanite Transporter is, mert komolyabb csaták alatt, mikor a gyárak tulajdonosa gyakran változik könnyen kimerülhetnek az erőforrások, ezeket tudjuk visszatölteni vele. Természetesen, hogy ezeket irányítani tudjuk fel kell áldozni pár CP-t a megfelelő képzettségért.

Hatodik, tizenkettedik és tizennyolcadik szinten lehetőség van implantok beültetésére. Rendkívül hasznos apróságokról van szó, mint a regenerálódás, a pontosabb célzás, a láthatatlan ellenfelek kijelzése és hasonlók. A legtöbb implant használata gyorsan fogyasztja az állóképességet, mely ha elfogy akkor leáll a működése. Pihenéssel gyorsan visszanyerhetők az elvesztett pontok.

Természetesen ez nem igazán a magányos hősök játéka, így többféle szövetség is létezik a játékban. A legnagyobb a birodalom természetesen, mely összefogja a játékosokat és ellátja őket felszereléssel. Ennél kisebb csoport az outfit, mely saját ranglistával bír. Ez egy nagyobb katonai egység, remek lehetőséget biztosít arra, hogy összefogjunk egy csapatot és összehangolt támadásokat intézzünk. A legkisebb egység a squad, mely maximum tíz emberből állhat. Ez a tényleges csapásmérő egység, a tapasztalati pontot megosztják egymás között, látják egymás helyét és állapotát.

A játék grafikája 2003-as szintű, jól skálázható, bár még így is komolyabb gépet igényel. Én egy kisebb Pentium 4-et ajánlanék hozzá valamelyik GeForce 4 Ti-vel. Ami egyedüli problémát okozhatja az a látótávolság. Arra vigyázni kell, hogy ne vegyük túl kicsire, mert arra se jövünk rá mibe haltunk bele. A karakterek mozgása és kinézete jól megalkotott, a gépekre se lehet panasz. Az egyedüli kifogásom vele az, hogy a felrobbant gépek roncsaiban miért lehet átsétálni.

A hangokra szintén nincs panasz, remek robbanások és fegyverhangok, valamint kellemes zenei aláfestés jellemzi a játékot. A lépéshangok tényleg segítenek a helymeghatározásban, és a távolságok is jól érzékelhetőek. A hangparancsok is jók lettek és rengetegféle van belőlük. Itt is csak egy kisebb hibát emelnék ki, a zenék sokszor túl nyugodtak az épp tomboló csatákhoz képest.

Igazán remek játékot hoztak össze a Sony emberei, hosszú időre lekötheti az embereket, hisz nem agyatlan szörnyeket kell leölni, hanem elő ellenfeleket, akik mindig új taktikákkal jöhetnek és kellemetlen meglepetéseket szerezhetnek. Komolyabb negatívumot fel sem tudok hozni a játék ellen, talán a havi díj az egyetlen, ami elriaszthat embereket. Aki kedvet kapott a játékhoz, az használja ki a lehetőséget, hogy most egy hétig ingyenesen kipróbálható a játék.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

90%
grafika
9
hangok
7
játszhatóság
9
hangulat
9
Pozitívumok
  • Remek csapatmunka lehetőségek
  • Rengeteg fejlődési lehetőség
Negatívumok
  • Túl nagy gépigény

További képek

  • PlanetSide
  • PlanetSide
  • PlanetSide
  • PlanetSide
  • PlanetSide
  • PlanetSide
  • PlanetSide
  • PlanetSide

PlanetSide

Platform:

Fejlesztő: Sony

Kiadó: Ubisoft

Forgalmazó: Automex

Megjelenés: 2003. június 24.

Minimális rendszerigény: Pentium III 1 GHz, 256 MB RAM, 32 MB-os 3D kártya, 56k modem, 3,25 GB HDD

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

dikki
dikki [1]
http://ps.try.hu

http://planetside.uw.hu

A magyar outfit több mint 50 taggal várja az újoncok és kevésbé újoncok jelentkezését!
Scribble
Scribble [49]
a föld alá esés az már régóta van.. általában velem a sanctuaryban történik meg amikor sokat állok egy helyben, vagy rohangálok és ugrálok :) jah.. nekem a nevem a játékban: Currahee
a mi outfitünk eléggé jó, és még parancsokat is követik.. méghozzá elég jó
Madrac
Madrac [4263]
Orulok hogy masnak is tetszik a game. Szinten Werner ugyancsak NC, de New Roots outfit. :) http://www.new-roots.com/

Amugy a nagy fejlesztgetesben epp most kerult be egy uj bug, en a sancon neha eltunok a foldbe es akkor reconnect... MAjd kijavitjak ha meg nem tettek meg.

A zerg effekt igen el. De mar volt ra pelda hogy jott szemben a hasonlo szamu vedosereg es nekem 2 fps volt az egesz. ;))) Meg jo squad nelkul semmit se er az egesz.
Scribble
Scribble [49]
ja, ha már itt tartunk onnan szerintem szedjetek le képeket (www.planetside-rangers.de.vu) ha tudtok.. eléggé jó hatással tud lenni az embereken..
Scribble
Scribble [49]
hja.. hogy megmondjam őszintén nekem (és a bátyámnak) magyarországi megjelenése óta megvan a játék (jún. 20) 2 gépünk van, nekem egy AMD Athlon XP 1900+ gef 2 pro, neki egy AMD Athlon XP 2400+ és egy Gef 4 ti 4200.. szép kis iromány amit ide írtál, bár kiegészíteném egy-két dologgal.. a játék 3 hónapos, és így eléggé sok bug van benne, de a devek dolgoznak rajta.. most adtak ki egy peccset (3 AM PMT) ezek általában másfél órát vesznek igénybe..

hátrányhoz írnám a ZERG nevű képződményt.. ez a Starcraftból ered, amikor az ember csinál 600 zerglinget és lerohanja a másikat. itt is sokszor van valami hasonló, mikor a sanctuaryban az ellen megszerez 3 csapatot, és elindul hódítani.. mire a 2. gyárhoz ér már 10 csapat van, és így tovább..

én Werneren játszom NC ként és a legtöbb csata az Cyssoron Hossinon és Solsaron van (a 3 warpgate-végállomás az NC sanc-ból).. ez azért van mert vagy a TR-nek vagy a VS-nek egyszer-egyszer kicsit sokat nyomnak a fegyverein, és a másik csapat fél tőlük.. ezért jönnek hozzánk.. stb..

a játék maga nagyon jó, de tényleg eszi a gépet.. ha valaki nem hisz nekem meg abban hogy tényleg van ott 100 emberke, az nézze meg a galériákat itt: www.planetside-rangers.de.vu (outfit homepage)
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (9 db)