25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Zenei visszatekintő #8: The Trance & House Classics '97-99

Barthezz | 2008.07.26. 17:11 | kategória: zene

Tudom-tudom, a Zenei visszatekintő sorozatomat elvileg a 7. résszel lezártam, s akkor azt ígértem, hogy nem lesz több tagja a sorozatnak, azonban mégis úgy döntöttem, még egy résszel megörvendeztetlek Titeket! Az ihletet a múlt hét péntekén a budapesti Tabu Lounge-ban megrendezett Classic party adta, ahol csupa 90-es évek végi trance zenéket játszottak, s már a buli közepén megérlelődött a fejemben, hogy bizony jócskán van még pár olyan klasszikusnak számító zene, melyekről előző blogbejegyzéseimben nem értekeztem, s ezen zenék is méltán megérdemelnének egy bejegyzést!

Mint látható, ezúttal az 1997 és 1999 közötti elektronikus zenei korszak kerül bemutatásra. Bár előző bejegyzésem is nagyjából ezt a korszakot ölelte át, ott a legnagyobb, ma is még sok helyen előszeretettel játszott trance és house klasszikusokról emlékeztem meg. Most azonban olyan zenéket vennék górcső alá, melyek a 90-es évek végén meghatározó számok voltak, azonban manapság már sehol nem hallani őket, s lassan teljesen a feledés homályába vesznek a klubok zenei palettáján. Pedig mekkora slágerek voltak! Állítom, néha szívesebben hallgatom most is őket, mint a manapság már a csapból is folyó teljesen elkommerszesedett electrot.

Jellemzően ezekben az években kezdte felváltani a szórakozóhelyeken az addig játszott gyors ütemű rave zenéket a trance és a house, s nagyjából ekkor szerettem rá én is ezen zenék ízére, jóllehet, még csak 12-13 éves voltam. Mindenestre sok embert - ahogy engem is - e zenék elindítottak egy bizonyos úton, mely a későbbiekben egyre erőteljesebben határozta meg zenei ízlésünket. Korszak- és egyben stílusalkotó zenékről van szó!

Lássuk hát, kiket is hallhatunk a válogatáson!

A korszak egyik meghatározó előadója volt a brit DJ, Sash! (a.k.a. Encore!), aki az Ecuador című felvételével Európa-szerte tarolt, de emellett rengeteg más híres slágert is jegyzett, mint pl. a Tina Cousins-szal közösen elkészített Mysterious Times-t, vagy Dr. Alban-nal megalkotott több közös zenét is.
Ekkor indult útjának a német Brooklyn Bounce dübörgő progressive house támadása is Európa ellen, s valósággal berobbant újszerű zenéjük a klubokba. (Ma is még jelen van a csapat a zenei palettán, de már sajnos igen gagyi és színvonaltalan zenéket készítenek, ráadásul a teljes régi csapat lecserélődött. Kár értük).
Előző bejegyzésemben szót ejtettem a német Sequential One-ról is, mely szintén ebben a korszakban élte fénykorát. Az ATB és Woody van Eyden nevével fémjelzett csapat sorra alkotta a eurotrance slágereket, majd - mint ahogy korábban már említettem - ATB kivált a csapatból, s szólókarrierbe kezdett, az együttes pedig SQ1 néven folytatta pár évig.
Aztán ki ne emlékezne Mr. Oizo igen nagy feltűnést keltő klipjeire, melyekben a kabalafigurává vált sárga plüssmaci kalandjait követhettük nyomon. Legismertebbé az 1999-es év nagy elektro slágere, a Flat Beat vált (bizony, már ekkor kibontakozóban volt az elektro is!).
A válogatáson megtalálható még a Members of Mayday azóta rengeteg változatban feldolgozott Mayday himnusza, a Sonic Empire; a 90-es évek végén a klubokat sátáni zenéjével és klipjeivel megőrjítő 666 induló slágere, az Alarma!; a Space Frog igazi űr-disco hangulatot keltő Follow Me című felvétele, vagy BT Flaming June című igazi nyári hangulatot idéző dala.

Nézzük hát a válogatást, mely a következő linken tölthető le:

The Trance & House Classics '97-99 (edited by DJ Gaaboor)

Tracklist:

01 - Mr. Oizo - Flat Beat 3:56
02 - DJ Schwede - Boom... Boom... 4:54
03 - Sash! - Ecuador 3:23
04 - Kosmonova - Ayla 3:34
05 - Ayla - Liebe 3:10
06 - Sequential One - Inspiration Vibes 3:35
07 - Sequential One - Dreams 3:47
08 - Marc van Dale with Enrico - Power Woman 2:45
09 - Encore! - Le Disc-Jockey 3:32
10 - Brooklyn Bounce - The Theme (Of Progressive Attack) 3:36
11 - Tank - Can U Feel The Bass? 3:25
12 - Brooklyn Bounce - Take A Ride 5:00
13 - BT - Flaming June 3:42
14 - Blank & Jones - After Love 3:29
15 - Alice DeeJay - Better Off Alone 3:34
16 - System F. - Out Of The Blue 3:57
17 - 4 Strings - Take Me Away (Into The Night) 3:09
18 - Space Frog - (X-Ray) Follow Me 3:40
19 - 666 - Alarma! 3:25
20 - Members Of Mayday - Sonic Empire 3:54
21 - Energy 52 - Café Del Mar 3:50

Mindenkinek kellemes szórakozást hozzá!

Utolsó módosítás: 2008.07.27. 15:21

Hozzászólások

LordMatteo
1 | LordMatteo 2008.07.26. 19:24
"ebben a korzsakban élte fénykorát"
Korszakban, nem? :-P Bocsi :-)

666 - Alarma! Rlz, egyedül ez ismerős. :-D Nahde már jön is lefelé.
LordMatteo
2 | LordMatteo 2008.07.26. 20:23
Ha le tudnám tölteni....Vhol mindig megáll, de az egész nem jön le :-(
3 | padavan 2008.07.26. 23:42
Már nem azért, de sajnos megint azt kell mondjam, hogy... - :DDDD

Á, csak a poén kedvéért írtam be ide.
Barthezz
4 | Barthezz 2008.07.27. 03:02
LM: Sztem vmi ideiglenes leállás vagy üzemzavar lehet az extra oldalán, szándékosan nem ilyen szutyok sendspace és hasonló oldalakra töltöm fel már mostanában ezeket az összeállításokat, hanem a saját web-tárhelyemre. Holnap minden bizonnyal le fogod tudni tölteni, jóval megbízhatóbb az extra.hu, mint a sendpsace és társai.

pada: Okés :-D Igazából azt tudom mondani továbbra is, hogy ízlések és pofonok. Ha nem kenyered az elektronikus zene, nyilván nem az én blogomban fogod megtalálni a számodra érdekes irományokat. Igyekszem mindenesetre az igényesebb zenéket összeválogatni, s az olvasótáboromat minél magasabb színvonalon kiszolgálni. A rádiókból ránk özönlő szutyok trendi elektro zenéktől már nekem is a hideg futkos a hátamon...

Mellesleg bármily meglepő, a 2-vel ezelőtti bejegyzésemnél kirobbant vita miatt köszönettel tartozom Neked. Ha ugyanis nem tört volna ott ki a kisebb vita az elektronikus vs. akusztikus zenekről, nem lett volna annyi kommentszáma a bejegyzésemnek. Nem került volna be a legtöbb kommentet kapott bejegyzések listájába, s minden bizonnyal nem fedezte volna fel ez esetben a bejegyzésemet DJ Antoos, a Tabu rezidense. Nem értesültem volna így általa a múlt pénteki Tabuban tartott Classic partyról, s minden bizonnyal lemaradtam volna az idei év számomra zeneileg egyik legtöbbet jelentő bulijáról. Szal akaratodon kívül, közvetetten hozzásegítettél ahhoz, hogy részt vehessek ezen a fergetegesre sikeredett Classic partyn, így nem volt hiába a majd' 100- kommenten át tartó meddő vita sem ^^
LordMatteo
5 | LordMatteo 2008.07.27. 04:58
...aminek eredménye-következménye lett eme bejegyzés :-) Nem semmi :-D

Amúgy lejött a cuccos, nemrossz-nemrossz, de valahogy nem ugyanaz mint a Greece 2000 és társai. Persze ebben az is nagy szerepet játszik, hogy totál ismeretlen számok, egy-két kivétel (Ecuador, Alarma,), nem úgy pl Greece, Café del Mar, stb.

Vmit elrontottál sztem.

04 - Kosmonova - Ayla 3:34
05 - Ayla - Liebe 3:10

Van Ayla című zene, és előadó is? Ha igen, akkor bocsi :-D
6 | padavan 2008.07.27. 09:30
Most tényleg csk a poén kedvéért írtam be ide ezt, félre ne érts, deka rossz szándék nincs bennem.

Az meg, hogy a vita által került be a kérdéses bejegyzés a legtöbb hozzászólásos listába... - Nem hinném, hogy bármelyikünk részéről nagy érdem lenne. Én sem voltam az igazi, és pár helyen te is kikészültél, és adtuk az ívet.

Nem tudom mennyire jött át, én az összes balhés bejegyzésemet eltávolítottam a francba. Sem a Dome sem az adott blog hangulatát nem emelik ezek a behányások. Valahogy rossz hangulatot adnak az egésznek.

Én pl. még a politikai jelleg dolgaimat is eltávolítottam, jóformán csak a "játékos" bejegyzések maradtak meg.

Visszatérve: Szóval nem tudom azt mondani, hogy szivesen, máskor is. :D És tényleg baromság izléseken összebalhézni, bár ha jól emlékszem, késöbb átmentünk abba, hogy melyik zene stílus értékesebb önmagát tekintve, sőt, hogy képvisel e értéket valamelyik.

De ne menjünk bele. Érdemi javaslat is legyen:

Szivesen olvasnék tőled egy bejegyzést arról, hogy az elektronikus zenén kívül még vajon milyen irányzatokat, előadokat kedvelsz.
7 | padavan 2008.07.27. 10:09
Azért a Space Frog bácsit köszi. :)

És a Sonic Empire tényleg hiányzott az elözőből.
Barthezz
8 | Barthezz 2008.07.27. 11:49
LM: Nyilván ennek oka az, amit a bejegyzésben is leírtam: az elozo a greatest classics válogatás volt, oylan zenék, emlyeket MÉG MA IS sokat játszanak. A mostani válogatás zenéi pedig sajnos már teljesen elekrültek a klubzenék palettáiról, pedig anno hatalmas nagy slégerek voltak. S mivel 97-99-ben Te még csak 5-7 éves voltál, nyilván nem emlékezhetsz ezekre a zenékre.

A Kosmonova - Ayla és az Ayla - Liebe pedig nem elírás. Volt az Ayla-nak egy Ayla nevű zenéje, s ezt dolgozta tovább Kosmonova ;-)
Barthezz
9 | Barthezz 2008.07.27. 12:00
pada: Értettem a poént, ezért is válaszoltam én is poénosabban ;-) (Amúgy ez tényleg így van egyébként, ha nincs feltűnő helyen a bejegyzés, DJ Antoos nem hinném, hogy kiszúrta volna.)

A vita hsz-eit pedig terveztem is kitakarítani, csak aztán sose volt kedvem nekiállni és elmaradt... Most viszont akkor nekiállok, tényleg jogos. Neked annyiban volt egyszerűbb dolgod, hogy kommentek közül nem kellett törölgetned, hanem teljes bejegyzéseket törölhettél :-) (A blog értékelosdiért mondjuk kár, hogy az is a levesbe ment, meg akartam nézni újra, de már nem találtam.)

Viszont örülök, hogy ezek szerint mégiscsak letöltötted az összeállításokat, s találtál 1-2 Számodra is kedves zenét bennük!
Sonic Empire-nek amúgy valóban az előzőn (a Gretaest Classics-ban) lett volna a helye, de mindenesetre itt most pótoltam. Space Frog-ról pedig elég ha annyit mondok: kispöcs korom óta vártam, hogy bulizhassak rá discoban, de 97 környékén még nem jártam ilyen helyekre (szolídabb, később érő volt még a fiatalság akkoriban), s mikor elkezdtem bulikba járkálni, már ezen zenék sajnos nem mentek sehol. S most, 23 éves koromban, a Tabus classic partyban jött el az a pillanat, hogy buliban is hallhattam a Follow Me-t, s akkorát tomboltunk rá haverokkal, hogy hihetetlen ^^


A javaslatodhoz: Valóban jó ötlet, én is gondolkodtam már rajta. Viszont még nem tudom, milyen formában tudnám megvalósítani, ugyanis más zenék terén jóval sekélyesebbek az ismereteim, mint elektronikus körökben, így ilyen részletezően kiveséző bejegyzést nem tudnék írni róluk. Nah meg a zenei palettám is szűkös egy más típusú válogatás összeállításához, szal még gondolkodom a bejegyzés formáján és mikéntjén.
LordMatteo
10 | LordMatteo 2008.07.27. 12:40
Barthezz. Red Hot Chili Peppersben tudok segíteni, mind zeneileg, mind - nem túl nagy de azé' mégis - háttérinfót tekintve, bér én Wikitől tudtam meg amit tudok...Lyrics pl az össz RHCP-hez van. Depeche Modeot nem hallgatsz, így abban nem tudok segíteni, Ákost szintén nem hallgatsz, Y-t mégúgyse, R'n'B-en pedig annyira nem vagyok otthon, de ha tudok vmi segíteni, tudod hol találsz (ez most olyan nagymenős szöveg^^)
Barthezz
11 | Barthezz 2008.07.27. 13:22
Jó, de annak semmi értelme, hogy írjak egy RHCP-s bejegyzést, amit a wikirol copyztam össze... Más rock-ot meg nem igazán hallgatok.
Van egy tervem amúgy, vegyes válogatás lenne, rock, R&B, dance is szerepelne, 1990-tol napjainkig bezárólag, amolyan színes egyveleg válogatás azon zenékből, amik az elektronikusokon kívül bejönnek még. Csak kérdés, mennyire nyerő dolog egy válogatáson összeereszteni mondjuk egy RHCP zenét és egy Captain Jack-et... ;-)
LordMatteo
12 | LordMatteo 2008.07.27. 13:49
Hey O, Captain Jack....:-D

Figyelj, akinek nem tetszik, csináljon jobbat... A vegyes-salátában mindenki megtalálja azt amit szeret, bár tény, hogy ki kell merni a teljes adagot hozzá...De mondom, RHCP szám kell, szólj, sokféle szám sokféle felvétele megvan, majd' 6 giga, a videók-koncertek nélkül :-)
Barthezz
13 | Barthezz 2008.07.27. 14:26
Okok, bár mondom, ami megvan tőlük kb. 7-8 zene, azokat elég sokból válogattam ki, s ezek voltak nekem a legbejövősebbek. Szal van olyan zenéjük is azért bőven, ami nem igazán volt rám hatással.
Barthezz
14 | Barthezz 2008.07.27. 14:49
pada: Megtisztítottam a vitától az ominózus bejegyzést. 1-2 hsz-t benne hagytam, amikor még nem durvult el. Nézd meg, így jó lesz-e. Amúgy többet ilyenre nem vállalkozom :-D : idegtépő volt egyesével úgy törölgetni, hogy minden gombnyomás után visszaugrott az első kommenthez... :-|
15 | padavan 2008.07.27. 19:29
Ne tudd meg, hogy azt a rakat bejegyzést is mekkora trakta volt eltüntetni. :)

A válogatásaidat mindig is letöltöttem, mondom az okot, hátha most normális hangon sikerül.

Szóval sosem mondtam azt, hogy én ezt a könnyű műfajt sosem hallgatom. De igen, szórakozásból, lazulásból, kikapcsolódásból. Más kérdés, hogy ezen kívül kábé semmiféle értékét nem látom, és a mai zenék 95%-a számomra teljesen idegen, és abszolut hallgathatatlannak tartom.

Amit mégis, azt ilyen poénos hangulatban, meg néha ha megyek valahová, útközben szoktam elővenni. Viszont ha valami tartalmasra vágyom, számomra igazi és teljes, értékes zenei élményre, akkor hótzihher, hogy ez a stílus nálam nem kerül winampra. Szóval most sem tartom semmire ezeket a zenéket, valami olyasmi nálam, mint másoknál a rágó: Pillantanyi hangulatra, a gyorsan illanó íz miatt oké, de hosszabb távon nem bejövős.

Remélem, nem sértelek meg ezzel, nem ítélem el azokat, akiknek ez az életük, csak jó lenne, ha néha-néha kinéznének másfelé is, és mondjuk meghallgatnának egy Santanát, vagy Chris Reat is. Ennyi az egész.

Kár, hogy akkor indulatból nem tudtam ezt így elmondani.
Barthezz
16 | Barthezz 2008.07.27. 20:08
Nah így mindjárt más az egész és így azt kell hogy mondjam, még pozitívabb is a hozzáállásod, mint az elektronikus zenét nem hallgatók többségének (pl. somesz innen a fórumról). Nem ez a fő stílusod, ami így is van rendjén, nem szeretheti mindenki ugyanazt a zenét, mert akkor unalmas lenne a világ, viszont legalább annyira tartod, hogy meghallgatod őket, ha olyan hangulatodban vagy, így pedig tájékozódsz ezen zenékről is. Sok csőrocker úgy fikázza élből ezt a stílust, hogy egy ilyen zenét nem hallgatott még végig, s teljesen szűklátókörűek.

Nekem mondjuk a más stílusok irányába való nyitás egyrészt az R&B (bár az megint nem igazán képvisel értéket, csak ellazuláshoz jó), másrészt rock terén az RHCP, mint már említettem, illetve 1-2 Linkin Park zenét is el tudok hallgatni (In The End, Numb kifejezetten jók pl.). De mondjuk John Williams zenéit is szívesen meghallgatom, ha komolyzenéről van szó, csak nem itthon a WinAmpban, hanem a Star Wars, Jurassic Park, stb. alatt kifejezetten élvezem.
Ha itthon szüleim esetleg Sláger Rádiót hallgatnak, onnan is vannak zenék, amik bejönnek: ABBA pl. kimondottan tetszik, magyarok közül 1-2 Neoton Familia vagy Kft. szám, vagy régebbi vizekre evezve a The Mamas & The Papas nagyon bejön (LOST filmzenék ugyebár, illetve a San Fransisco pedig a Forrest Gump alatt szólt).
17 | padavan 2008.07.28. 01:36
Na, ezt tök jól megbeszéltük.

Egyébként most marhára beinspiráltál egy blogbejegyzés megírására, már gőzerővel készül - ezért is ér ébren a fél kettes gyors... -, magam is kivenném a részemet ebből a zenei visszatekintősdiből, ha megengeded.

Nyugi, nem leszek konkurencia, roppant sajátos lesz a téma sajátos módon tálalva. ;) Szóval lényegét tekintve nem arról írnék, amiről Te, de mégis egyfajta zenei visszatekintő lesz. Már ha nem gond.
LordMatteo
18 | LordMatteo 2008.07.28. 01:52
Ahogy Barthezz is írta, ő sem csak az electrot hallgatja szívesen, én is hallgatok mást, de sztem mindenki, aki amúgy fő irányzatnak az electro-trance stb vonalat tekinti (bár így nézve én inkább Ákosfan vagyok, és utána electro).

Nincs az az ember a Földön, aki csak egyféle zenét hallgat állandoan szerintem.
Barthezz
19 | Barthezz 2008.07.28. 11:00
pada: Dehogy gond, sőt, örülök neki, ha az ötletem másokat is bejegyzés írására inspirál! ^^ Amúgy sem konkurenciaharcként kell felfogni ezt a blogolósdit, én legalábbis nem így teszem. Inkább közösen alkotunk vmi jót, szívesen olvasgatok más blogokat, s mivel szinte csak egy zárt Dome-os kör ír, akik már jól ismerik egymást, abszolút nem versenyként kell felfogni ezt a dolgot :-) Szal rajta akkor, kíváncsian várom a bejegyzést! ^^
powerhouse
20 | powerhouse 2008.07.28. 17:26
Már pár napja lenn van, csak nem kommenteltem. ;)
Barthezz
21 | Barthezz 2008.07.28. 18:48
Okés-okés, csak vmi visszajelzést vártam Tőled is, hogy lássam, hű Olvasóm maradtál ^^ ;-)

Pyro-t pedig bevárom, amíg megérkezik a nyaralásból :-)

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.