25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Hardver

Az ASUS legjobb routerei gamereknek, irodába vagy otthoni használatra (x)

A tajvani gyártó választékából mutatunk be pár hálózati eszközt.

Írta: hirdetés (x)

Az ASUS legjobb routerei gamereknek, irodába vagy otthoni használatra (x)

Hálózatnál alaptétel, hogy a vezetéknél stabilabb megoldás nincs. Igen ám, de kábelezni egyrészt költség, másrészt felfordulással jár – mit tehet az az ember, aki a wifi technológiából szeretné a legtöbbet kihozni? Például szétnéz a területen sokéves tapasztalattal bíró gyártók között, és tájékozódik, hogy az igényeinek és a pénztárcájának melyik komolyabb tudású wireless router felel meg. Szerencsére az ASUS routerei széles skálán mozognak, és az olcsóbb termékei is tömve vannak okos és előremutató technológiákkal.

Kezdjük is akkor a mai ajánlónkat egy pénztárcabarát darabbal, az RT-AX57-tel. Elméleti sebessége akár 3000 Mbps is lehet – ha bírja ezt a tempót a hozzá csatlakozó eszköz. De persze ezen kívül sok egyébtől is függ ez. Hogy mégis közelebb kerülhessünk ehhez az elméleti maximumhoz, arról többek között két fontos dolog gondoskodik. Egyrészt a router négy forgatható külső antennával bír – ez önmagban is sokat tesz a jobb, stabilabb kapcsolatért (jelen sorok szerzőjének bizony nem egyszer meggyűlt a baja a rejtett, belső antennás routerekkel).

ASUS RT-AX57
ASUS RT-AX57

A másik a BSS Coloring technológia, amelyet ha mind a router, mind a kliensgép támogat, (nagyon leegyszerűsítve) némi trükközéssel képes a zsúfolt csatornák köréből kicsit kilépni, és nem kell várakozni, amíg felszabadul egy az adatforgalom számára. Ezen felül a beépített Instant Guard segítségével nagyon egyszerűen állíthatjuk be a VPN-kiszolgáló funkciót, így bárhol járunk a világban, a saját routerünkhöz titkosított csatornán csatlakozva biztonságban netezhetünk még a nyílt wifi hálózatokon is. Ezt ráadásul megfejelhetjük a szintén beépített AiProtection komplex biztonsági rendszerrel, amely egyrészt képes az adatforgalom szűrésére és nyújt védelmet már a hálózatunk határán, másrészt a szülői felügyeleti modullal a család ifjabb tagjai netezése felől is megnyugodhatnak a szülők (nemcsak a nem nekik való tartalom, hanem a szabadon állítható kvóta miatt is).

Az, hogy a vendégeinknek külön vendéghálózatot is tudunk biztosítani, már csak a hab a tortán. Természetesen ha a lefedettség mégsem lenne tökéletes, AiMesh kompatibilis ASUS eszközökkel egyszerűen bővíthető tovább a wifi-hálózat. A kényelmet pedig az okostelefonról történő vezérlés fokozza. Mindezen funkciókkal az RT-AX57 talán a legjobb ár/érték arányú modell az ASUS routerkínálatában.

ASUS TUF Gaming AX4200
ASUS TUF Gaming AX4200

Lépjünk szintet, illetve evezzünk gaming vizekre. Természetesen akad router mind a TUF, mind a ROG termékcsaládon belül, nézzük először a TUF Gaming AX4200-at! Nem jelentősen drágább az RT-AX57-nél, tudja is mindazt, amit az, de a megnövelt wifi-sebességen túl tartogat még egyéb kunsztokat is. Ha olyan szerencsés helyen laksz, ahol elérhető a 2000 Mbps sebességű internet, és a számítógépedben két gigabites LAN hálózati interface tanyázik, a router első két LAN portjára kötve ezeket egyszerűen foghatod össze és maximalizálhatod a sebességet. Emellett a különféle felhasználási módokat (streaming, webböngészés, játék stb.) tetszőlegesen priorizálhatod, így senki nem fogja zavarni a másikat.

Az integrált VPN-ről már korábban volt szó, de a TUF Gaming AX4200 képes a netkapcsolat felosztására, azaz külön kezelni a VPN-forgalmat a játékok forgalmától, az utóbbit pedig „rendes” módon kiengedni. És még mindig játékok: vége a keresgélésnek, hogy az egyes játékoknak milyen portokat kell nyitni a tűzfalon: az Open NAT segítségével elég csak a játékot és az azt futtató eszközt kiválasztani, a többi beállítást a router intelligensen elvégzi és teszi teljesen szabaddá a játékot.

ASUS ROG Rapture GT-AXE16000
ASUS ROG Rapture GT-AXE16000

Még ez sem elég? Itt a ROG Rapture GT-AXE16000, ami szédületes sebességre képes. Első dolog, ami feltűnhet, hogy a megszokottól eltérően itt nem 5, hanem 7 Ethernet-portot találunk, ebből kettő 10 Gbps sebességre képes. További ínyencség, hogy az egyes portokat szabadon állíthatjuk, tehát összeköthetünk két LAN vagy akár két WAN kapcsolatot is, esetleg tartalék vonalnak is beállíthatunk egyet.

A RangeBoost Plus továbbfejlesztett technológia akár 38%-kal nagyobb lefedettséget képes biztosítani. Emellett képes minden szinten a játékoknak elsőbbséget biztosítani: egyrészt a hálózati forgalom, másrészt a hálózati kliensek tekintetében. A megjelenése pedig nemcsak a robusztus formája miatt tekintélyt parancsoló, de a beépített Aura RGB világítás is sokat tesz hozzá.

ASUS ExpertWiFi EBR63
ASUS ExpertWiFi EBR63

De nem csak a játékosokra és az otthoni felhasználókra gondolt az ASUS. Az új ExpertWiFi megoldásai kifejezetten céges felhasználásra lettek kifejlesztve, és olyan munkahelyi körülmények között fontos funkciókat is tud, mint például a több SSID kezelése, emellett pedig szegmentált hálózatokat is létrehozhatunk VLAN-ok segítségével.

A vendéghálózathoz üdvözlőportált is könnyen hozzárendelhetünk, illetve több eszköz akár a neten keresztül többféle VPN-protokoll segítségével csatlakozhat egymáshoz, elősegítve a központi menedzselésüket. Ezen kívül, ha esetleg a vezetékes internetkapcsolatban kimaradás támad, USB-kábelen okostelefont lehet csatlakoztatni a routerhez és annak a mobilinternetkapcsolatát tudja használni az iroda, kávézó, rendelő a hiba kijavításáig.

Az ExpertWiFi termékcsalád két kiemelkedő tagja az EBR63 háromsávos mesh rendszer (AX7800), valamint az EBM68 kétsávos (AC3000) router. Az előbbi akár többszintes irodákban is jó szolgálatot tesz, míg utóbbit inkább kisebb helyekre ajánlják.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!