25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

A nagy energiaital teszt #2: A - B

Barthezz | 2008.12.28. 18:24 | kategória: energiaital teszt 1. tesztkör


Kezdeném akkor az energiaitalok tegnap ígért részletesebb bemutatását. Az egyszerűség kedvéért betűrendben haladnék, így a mai napon az A és B betűsek egy részét venném sorra. (Nyugalom, nem ilyen lassan fogok haladni az ABC-ben, csupán B betűvel kezdődő energiaitalból rengeteg van :-) ).


Adrenalin, Adrenalin Light, Adrenalin XXL és üveges Adrenalin

Az Adrenalin energiaital már jópár éve létezik, azonban az igazi felfuttatása a jelen esztendőben történt meg, s gyakorlatilag pár hónap alatt ellepte a kisboltokat és 1-2 nagyobb áruházat is. Korábban a Bomba! régi műanyagpalackos csomagolásához hasonló üvegcsében árulták (a szokásos 250 ml-es kivitelben), de jelenleg már ezt leváltotta a fémdoboz. Azért egy Keleti pályaudvar melletti Aro boltban még sikerült fellelnem a régi üvegcsés kiszerelést is. Az újfajta fémdoboz férhető hozzá azonban a legkönnyebben: CBA, Auchan, Lehel téri Lux Csemege és számtalan kisbolt, trafik van még Budapesten, ahol kapható. Ízre nekem bejött, a Bombáéhoz hasonló kellemes tutti-frutti, a szokásos 32 mg koffeinnel és 400 mg taurinnal. Mivel ára a legtöbb helyen 100 és 150 Ft között mozog, mindenképpen jó alternatívája a drágább energiaitaloknak.

Létezik cukormentes változat is, ez az Adrenalin Light. Ez már kevesebb helyen kapható, s főként inkább a kisboltokban található meg. A többi cukormentes energiaitalhoz hasonlóan viszont az íze meglehetősen szar, tehát maradjunk inkább a hagyományos cukrozott változatnál. ;-)

Nemrég a Bomba és Red Bull big can-jéhez hasonlóan az Adrenalinból is kijött egy nagyobb fémdobozos kiszerelés, mely az Adrenalin XXL nevet viseli és beszarás, de fél literes a palack (:-o), szóval mint egy dobozos sör, úgy néz már ki (összehasonlításul a Bomba! Nagymenője 330 ml, míg a Red Bull Big Can-je is „csak” 355 ml). Árban alig drágább a sima 250 ml-es doboznál, szóval simán megéri megvenni, ekkora mennyiség már rendesen felpörgeti az embert. Hátránya, hogy csak 1-2 helyen kapható még ez a kiszerelés (Retro-24-ben és a Lehel csarnokban találkoztam eddig mindössze vele).

Létezik még egy Adrenalin Kid nevű változat is, ez azonban nem energiaital, csupán egy tutti-frutti ízű üdítő, hogy a kicsiknek is megadathasson az energiaital élménye. ^^ (Szvsz tök felesleges.)

kép: a 4 féle Adrenalin


Aro Fuel

Mint már említettem,a Red Bull után tonnaszámra jelentek meg a jobb és kevésbé jobb energiaital utánzatok, azonban egyvalamiben egyikük sem mert újítani: a jól bevált tutti-futti íz helyett valami mással való kísérletezésben. Ezen a téren nyújtott forradalmasító ötletet a pár éve piacra dobott, hatalmas sikert elérő Burn, mely a vegyesgyümölcs (valójában színtiszta málna) ízének köszönhetően új színt vitt az energiaitalok sorába. Volt akinek nagyon bejött, volt aki viszolygott tőle, azonban a siker meglehetősen nagy lett, így hát napjainkban ezt a vegyesgyümölcs ízt is előszeretettel utánozzák már le a tutti-frutti mellett.

Ezen energiaitalok közé tartozik az Aro Fuel is, mely meglepően hasonlít is ízében a Burn-re. Színe a Fuel-nek is rikítópíros, érezni a kellemes málnás ízt, és itt sem jelentkezik kellemetlen mellékíz. Viszont én a Burnnél én egy kicsit cukrosabbnak éreztem, így a hasonlóan „vegyesgyümölcsös” ízű, szintén olcsó árkategóriájú Kerozin nekem jobban bejött.
Az Aro Fuel egyébként a Metro áruházakban kapható, ahol csak Metro-törzskártyával lehet vásárolni, így köszönet illeti Sturmgewehr fórumozótársamat, aki hozott nekem egy példányt belőle. :-) Elvileg amúgy az Aro kisboltokban is kapható kéne, hogy legyen, én azonban egyikben sem láttam még. Árban 100 Ft körül mozog, ami harmada a Burnének, így a kissé cukrosabb íz ellenére is jó helyettesítője lehet a Burnnek, bár mint mondtam, akkor már a Kerozin a nyerőbb.

kép: Aro Fuel energiaital


Bang Out

Nos, ez életem legpocsékabb, legszarabb, leggusztustalanabb ízű energiaitala, amit valaha ittam, szóval mindenkit óva intenék tőle ;-) Venni mondjuk szerencsére nem nagyon lehet sehol, lordelrond fórumozótársam hozta nekem egy szentendrei török kisboltból, de előre figyelmeztetett ő is, hogy izom fos lesz. A Bang Out-ról nem sok mindent sikerült kiderítenem, mivel a dobozán a török szövegen kívül más nyelven az égvilágon kívül semmi nem olvasható, egyedül azt tudtam kivenni, hogy magyar gyártója van, ami azért így roppant érdekessé teszi a helyzetet :-) A török szöveg alapján amúgy „tropic meyve aromali”, vagyis trópusi gyümölcsös íze kellett volna, hogy legyen, nos ehhez képest kapunk egy ihatatlan tömény cukorszirupot, enyhe citromos mellékízzel. Első korty után én azt hittem kihányom, ennyire töményen egyetlen egy energiaitalban nem lehetett érezni a cukrot, mint ebben az émelygős török műanyag kotyvalékban. Ennek megfelelően a hatását sem tudtam letesztelni, mivel a nevéhez legalább méltóan "bangged out" állapotba kerültem tőle, s 2 óráig hányingerem volt, blőáhhh :-D (Vesz egyáltalán vki ilyet az első kísérlet után?) Kerüljétek tehát messziről.

kép: Bang Out energiaital


Blue Bear és Blue Bear Sugarfree

Viszonylag régóta kapható a piacon a Spar saját márkás energiaitala, a Blue Bear, s a Bomba! - Red Bull páros után talán ez volt a 3. energiaital, amit anno kipróbáltam. 150 Ft-os áráért mindenképpen megéri megvenni, ugyanis mind ízre, mind hatásra megközelíti a már említett 2 nagy elődöt, s összetételre is hasonló. Nagyban nyeri tehát a versenyt a Tesco konkurens saját energiaitalával szemben. A Spar mellett értelemszerűen a Kaiser’s-ekben kapható még, illetve a Spar által felvásárolt Plus üzletlánc boltjaiban is. (Természetesen amúgy a cukrozott változatról beszéltem, a cukormentes ebből sem túl ízletes.)
Megemlítendő még, hogy nemrég megjelent az 1 literes, műanyag flakonos Blue Bear is, hát aki ilyenből issza, annak egészségére... Árarányban persze jobban megéri, de hát akkor is...

kép: Blue Bear és cukormentes Blue Bear


Bodystyle

A budakalászi Corában pillantottam meg ezt a messziről zölden rikító dobozú energiaitalt, bár ha az ember nem olvassa el az összetevőket, inkább vmi sportitalra lehet asszociálni első ránézésre. A taurinen és koffeinen kívül aloe verás cuccokat és a sportoláshoz szükséges L-karnitint is tartalmaz, tehát egyfajta „egészséges energiaital” kíván lenni. Ára 250 Ft, ehhez képest tehát nem is tűnne drágának, a hasonló aloe verás kategóriájú TaHiro energiaital doboza állítólag 1000 Ft körül mozog, bár még utóbbival nem találkoztam sehol.
A felirat alapján tutti-futti ízű ez is, hát mit mondjak, alaposan mellélőttek ezzel a szerencsétlenek, ugyanis köze nincs a tutti-fruttihoz. Olyan, mintha vmi rosszfajta szódát, íztelen szénsavas löttyöt inna az ember, egyszóval tehát borzalmas. ;-) Szóval aloe vera kivonat ide, aloe vera kivonat oda, ettől az energiaitaltól is óva intenék mindenkit.

kép: Bodystyle energiaital


Bomba!, Bomba! Sugarfree, üveges Bomba!, Bomba! Nagymenő és a Bomba! Classic Strong Cola

Mint látható, elég népes ma már a Bomba! termékcsalád mezőnye. Volt is ideje kinőni magát, hiszen a Red Bull után másodikként jelent meg a magyar piacon, s véleményem szerint nemcsak árban, de ízben is megverte a Vörös Bikát. Különösen az üveges Bomba! ízletes nagyon, a dobozos változatokon nem érezni annyira ezt a letisztult, mindenféle mellékíz nélküli szénsavas tutti-frutti ízt. Az érdekesség az, hogy az üveges változat összetevők tekintetében abban tér el a dobozostól, hogy ebben még csak 100 ml-enként 15 mg koffein van a szokásos 32 mg helyett, ez lenne talán a finomabb íz oka? Jó kérdés.
Mindenesetre a Bomba! nem csak nálunk lett népszerű és kedvelt partyital, hanem jelentős mennyiséget exportálunk belőle külföldre, pl. az Egyesült Államokba is (kopé fórumozótársam az ott népitalnak számító Rockstar mellett rendre látta az üveges Bombákat is felsorakozni, tehát végre egy olyan magyar termék, amire büszkék lehetünk ^^).

Nemrégóta, a Red Bull Big Can-jére való válaszként kapható már 330 ml-es kiszerelésű dobozos Bomba! is, a Bomba! Nagymenő, mely árban nem sokkal több a hagyományos Bombáénál, míg a Red Bull esetén már jóval nagyobb az árdifferencia a sima és a nagyobb űrtartalmú változatok között. Ez a 330 ml-es verzió a nagyobb áruházakban kapható, míg az alap, a cukormentes és az üveges Bomba! szinte kivétel nélkül minden boltban.

Korábban kapható volt az üveges Bomba! mellett egy hasonló alakot megformázó műanyagpalack is (cukrozottból és cukormentesből egyaránt), de ma már ezeket nem látni sehol, ami nem is gond, sokkal elegánsabb ugyanis üvegből inni, aminél ötletesen a kibontáshoz egy kanócot kell letépnünk róla.

A cukormentes Bombáról még nem ejtettem szót, de itt is igaz az, hogy ha tehetjük, a cukrozott változatot vegyük, mert a cukormenteseknek minden energiaitalnál vagy egy jellemzően szar egyeníze.

A legújabb Bombáról nem ejtettem még szót, ez pedig a Bomba! Classic Strong Cola. Ez a nevének megfelelően nem energiaital, hanem megemelt koffeintartalmú kóla, s taurin sincsen benne ;-) A Red Bull Colára jelent meg gyors válaszként a piacon, amit tökéletesen maga alá is gyűrt a versenyben. Utóbbi ugyanis meglehetősen drága (300 Ft felett mozog a 250ml-es változat) és az íze is vmi borzasztó keserű, kólaszerű szar. Ehhez képest a Bomba! Cola kimondottan finom, s reklámszlogenjének megfelelően a klasszikus, régi Coca Colához hasonlít az íze. Árban is rendkívül kedvező a Red Bull Colához képest, hiszen ebből 330 ml-es, emelt űrtartalmú doboz kapható mindössze 200-220 Ft körüli áron, tehát a Bomba! energiaitalok ára alatt. Mint említettem, ez nem energiaital, azonban a hagyományos kóla koffeintartalmának többszöröse van benne, ami azonban így is feleannyi még, mint egy átlagos energiaital esetén (kivéve ugyebár az üveges Bombát). A Bomba! Cola egyre több helyen kapható, a nagyobb áruházakban már szinte mind fellelhető, míg az alaposan megbukott Red Bull Colát szinte sehol sem látni már.

kép: a Bomba! termékcsalád


Booster

A Booster egy alsó kategóriás energiaital, mely kizárólag a Plusban kapható, azok számára, akik a Blue Bear 150 Ft-os árát sokallanák ;-) (ez ugyanis 100 Ft, vagy az alatt elérhető). A doboza nem túl bizalomgerjesztő, a világoskék szín és a piros betűk eléggé elütnek egymástól, s a gagyiság látszatát keltik, amit ugyebár az ital ára sem cáfol meg. Hát ízre sem nyújt semmi extrát (szokásos tömeg tutti-futti utánzat), azért iható, rosszul nem lesz tőle az ember, de különösen finomnak sem mondanám.

kép: a Booster energiaital


Buldoser és Buldózer

Egy kalap alá venném a 2 "buldózeres" energiaitalt, bár a nevükön kívül sok közük nincsen egymáshoz.

Az angolosan leírt Buldoser a Profi szupermarketekben kapható, de újabban megjelent már a Match-ban is. Ára nevetséges, mindössze 60-70 Ft körül beszerezhető egy dobozzal, de ehhez méltó az íze is. Ótvar szar, kellemetlen mellékízzel rendelkező tutti-futti utánzat, igencsak gusztusos, takony-zöld színnel. Kell ennél több? :-) A doboza amúgy nemrég dizájnváltáson esett át (de csak a doboz, amúgy minden más tényező maradt a régi), s a korábban kapható kék-piros szín helyett most sárga-zöldben pompázik a buldózer az elején (így legalább passzol a már említett takonyzöld színű tartalmához :-) ).

A magyarosan leírt Buldózer a Reál energiaitala, így a Reál boltokban lelhető fel, alig több, mint 100-120 Ft-os egységáron. Doboza már jóval bizalomgerjesztőbb, s ízre is veri a másik Buldosert. Nem egy csúcskategóriás energiaital ugyan, de ennyi pénzért gond nélkül elfogyasztható, s átlagos tutti-futti ízt kapunk a pénzünkért. (Korábban amúgy egy zalaegerszegi szórakozóhelyen is kapható volt a Bomba! mellett, s alkohollal bekeverve majdnem ugyanolyan íze volt már, mint a Bombával keverteknek.)

kép: a Buldoser energiaital
kép: a Buldózer energiaital
kép: a 2 „buldózer” egymás mellett :-)


--- folyt. köv. ---

Utolsó módosítás: 2010.04.17. 16:15

Hozzászólások

Sturmgewehr
1 | Sturmgewehr 2008.12.28. 18:57
Jó részletes beszámoló lett, grat hozzá és kösz a megemlítést. ;)
Emlékszem kb. 10 éve mikor bejött kis hazánkba a Bomba, mindenki nagyot nézett(ahogy én is) az energiaital kifejezés hallatán, ma meg már olyan népszerű termék lett itt is, hogy bármilyen változatához hozzá lehet jutni. Változnak az idők...
Razor03
2 | Razor03 2008.12.28. 21:00
Ez aztán a nem semmi írás!

Mostanában adrenalint iszom, néha pedig az üveges bombát, utóbbi etalonnak számít. Ízre az adrenalinnak van egy ilyen kesernyés utóhatása szerintem.
cygary
3 | cygary 2008.12.28. 21:23
Érdekes írás volt, pedig ilyet nem igen iszom(korom miatt egyelőre) összvissz Powerade-t kóstoltam eddig, és apám bombájából egy kortyot még régen, de nekem csak a horribilis árak maradtak meg, úgy néz ki, hogy mostmár ezek lentebb mentek.
KisCsirkee
4 | KisCsirkee 2008.12.28. 21:54
Nem vagyok energiaitalos, de a dobozgyűjteményed felhívta a figyelmem pár dologra, így a Guide-od sokat segít majd, melyiket érdemes, ill. nem érdemes kipróbálni! :)

Amúgy Adrenailt ittam legutóbb, én meglepődtem rajta, egész kellemes volt! :)
KisCsirkee
5 | KisCsirkee 2008.12.28. 21:55
jah és BTW: Jó írás, azért egy pontozási rendszer, mondjuk egy 5-ös skála nem ártott volna, de azért így is lejön, mi az érdemes, és mi az atomszar! :D
6 | ShuleyvA 2008.12.28. 22:25
cygary, én pedig a szívem miatt nem ihatok, lévén elég szar az ütőm.

Mindenesetre egy időben szoktam inni Redbullt, meg néha-néha Red-Planetet. Nem áll hozzám sem közel a téma, nem is nagyon tudok hozzászólni, de szívesen végigkísérem ezt a pofás élménybeszámoló sorozatodat/tesztedet :-)
Barthezz
7 | Barthezz 2008.12.29. 00:47
Sturm: Hát igen, 10 éve még én se tudtam, mi fán terem az energiaital, s senki sem úgy tekintett a Bombára és a Red Bullra, hogy ekkora divatot fognak elindítani. Respect mindenesetre az ötletgazdáknak, mára már gondolom rendesen teleszedték magukat :-)

Razor: Üveges Bomba nálam is a no.1 a tutti-frutti ízűek között. Iszonyatosan finom és itatja magát :-)

cygary: Igen, elég olcsón is beszerezhetőek már jó energiaitalok, s ha szeretnél kipróbálni ilyeneket (persze inkább ne szokjál rá), de nem akarsz sokat adni értük, akkor pl. a Kerozin a 100 Ft-os árával tökéletes választás lenne neked (persze csak Auchanban ilyen olcsó, a kisboltokban 2-szeres áron is képesek eladni), vagy ha a tutti-frutti ízre vagy kíváncsi, akkor az Adrenalin, a Blue Bear, vagy a Go is jó beruházás, ezeknek ráadásul a beszerzése sem nehéz. Érdemes az akciókat is figyelni, ugyanis sokszor elcsíphető a Bomba! is 200-220 Ft-os áron, amiért simán megéri megvenni.

Amúgy gyerekeknek valóban nem ajánlott, ahogy kávé és az alkohol sem ;-)) A 18-as karika viszont csak 2 energiaitalon található meg (fekete Watt és Cat Eyes), miközben pl. a Cocaine sokkal jobban rászolgálna erre a címkére :-) Illetve alkohollal sem szabadna fogyasztani őket elvileg, ennek ellenére tömegesen fogyasztják az energiaitalokat whiskyvel vagy vodkával keverve... :-)

Csirkee: Azért nem pontoztam külön-külön, mert elég szubjektív, kinek melyik jön be ízre és hatásra. Pl. sokan esküsznek a Sexxx akácmézes ízére, nekem viszont nem jött be. A Burn málnás ízétől is van aki hányik, míg pl. sztem finomabb, mint a tutti-frutti íz. Az utolsó bejegyzésben, az összegzésnél azonban lesz jónéhány rangsor, ami helyettesíteni fogja az osztályzást. ^^

Shuley: Red Planet? WTF? :-D Ha van ilyen is, akkor azt be kéne szereznem. :-P Red Bull, Red Rooster és Planet Energy van, de az ezekből összemixelt nevűvel még nem találkoztam :-)
8 | ShuleyvA 2008.12.29. 07:43
A Penny márketekben lehet találkozni velük. Legfeljebb majd küldök egy "példányt" ;D
Barthezz
9 | Barthezz 2008.12.29. 10:05
Akkor az a már említett Planet Energy lesz, csak rosszul maradhatott meg benned a neve ;-)
Martin 19
10 | Martin 19 2008.12.29. 12:33
Húúúú nagyon jó írás, kicsit néhol irigykedve olvastam mert jó párról még nem is halottam, de legalább tudom hogy ha látok nem veszek pl.: bang out ot :D Várom a folytatást ^^
11 | ShuleyvA 2008.12.29. 13:10
Nah, elvoltam a Pennybe. Tényleg sima Planet, sorry... én emlékeztem rosszul. Jah :S
Barthezz
12 | Barthezz 2008.12.29. 13:47
Martin: De ha össze akarsz gyűjteni te is minden dobozzal, akkor neked is be kell szerezned egy Bang Outot lordelrondtól :-P Legfeljebb nem iszod meg, hanem kiöntöd, kb. arra való :-D
Martin 19
13 | Martin 19 2008.12.29. 13:49
jaja :D Lehúzoma a WC-n xD Amúgy ekkora gyűjteményem aligha lesz a közeljövőben, itt most az újfajta energiaital a a Sexxx :(
14 | Lavar 2008.12.30. 16:11
Ugyancsak egy összeszedett írás, gratulálok hozzá!
Sorry, de többet nem tudok hozzá mondani, egyáltalán nem vagyok otthon az energiaitalok terén.:-(
Barthezz
15 | Barthezz 2008.12.30. 16:22
Semmi probléma, thx a kommentet ;-) Ma este pedig jön a következő rész! ^^

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.