25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Perzsia hercege: Az idő homokja

Gobiakos | 2010.05.19. 11:40 | kategória: film

Spoilermentes kritika!

Hogy mi kell egy számítógépes játékból adaptált filmhez, hogy jó legyen? Nos, Uwe Boll biztosan nem!
Az idei blockbuster szezont a Vasember második felvonása nyitotta, de követi még jó pár alkotás, úgyhogy aggodalomra nincs okunk, lesz miért koptatni a moziszékeket. A Robin Hood hazai bemutatóját is nagy várakozás előzte meg, de a Perzsia Hercege: Az idő homokja minden bizonnyal több találgatásra ad okot. Míg a Sherwood-i hős kis túlzással csak tömött tarisznyákat nyisszant le a gazdagok oldaláról, addig a Prince of Persia (későbbiekben PoP) azért bőven szolgáltat okot az aggodalomra, hogy mit kezdenek az első osztályú alapanyaggal, hogyan valósítják meg, vagy legrosszabb esetben hogyan herélik ki a trilógia első részét.

Megnyugtatok mindenkit: óriás szentségtörés nem történt. Bár tény, hogy nem lesz egy örökérvényű klasszikus (sőt!), és a játék rajongói közül is csak nagyon kevesek polcán fog felcsücsülni a duplalemezes steelbook DVD kiadás, de attól függetlenül arra jó, amire a készítők szánták: szórakoztat.
Én speciel rettegtem attól, hogy a Walt Disney jóvoltából ez a film nem szól majd másról, mint egy levágott farkú, karddal hadonászó Miki egérről. Nos, nem így lett. A herceg szerepét a sokakból fanyalgást kiváltó Jake Gyllenhaal alakította, teszem hozzá meglehetősen korrekt módon. A történet sok helyen lett átírva, de ez meglátásom szerint elengedhetetlen volt ahhoz, hogy egy 2 órás filmet készíthessenek a legendás játékból. Ami már kevésbé reális a PoP-univerzummal kapcsolatban, az a herceg megnevesítése – Dastan herceg. Miért neveznek el egy név nélküli karaktert? A válasz itt is roppant puritán: a készítők nem tudták megoldani, hogy 116 percen keresztül csak szimplán „hercegezzék” a főhőst. A sztoriban Dastan oldalán Tamina (a.k.a. Farah?) harcol, akit a leggyakrabban csak „Bond-lányként” emlegetett Gemma Arterton személyesít meg.

A történet szerint Sharaman király három fiával az oldalán megtámadja Alamut szent városát, a sikeres ostrom után pedig a király hirtelen bekövetkező halálát Dastan hercegre kenik, akinek így menekülnie kell. Két segítsége van csupán: a már említett Tamina és az Idő Tőre, amivel egy gombnyomásra visszatekerheti az időt. A történet során rengeteg kisebb bonyodalomba keverednek hőseink, hogy végül eljuthassanak a mindent eldöntő ütközetig, ami igen látványosra sikerült. Apropó látvány! A közel 200 milliós költségvetés azért elég lett ahhoz, hogy igényesen és szépen megalkotott CGI munkát végezzenek a filmen, bár tény, hogy volt egy-két olyan rész is, ahol a tenyerembe hajtottam az arcomat.
A sztori főként az eleinte utálkozó, majd csipkelődő, végül pedig egymásba szerető párról szól és mellettük sorakozik fel a többi karakter, de persze azokból is van pár „csak töltelék” jellegű. A film – Disney-s mivoltából adódóan – rengeteg humorral operál, néhol már zavaró is a sok poén-durrogtatás. A legnagyobb mókamestert Alfred Molina hozza a vásznon. A Perzsia hercege PG-13-as besorolást kapott, de ennek ellenére azért bőven akad mészárlás, bár az a trilógia folyamán is inkább a második részre volt jellemző.
A másik fontos tartópillére a játékoknak és a filmnek egyaránt az akrobatikus mutatványok garmadája. A Perzsia hercegében a B-13-ból ismert David Belle volt a felelős azért, hogy a látványos parkour mozdulatok úgy jöjjenek át a vászonról, mintha épp a herceget koordinálnánk a játékban. A szabad futásnak is nevezett, az emberi testet csúcsra járató művészeti ágazat igazán jól mutatott a mozivásznon, és ezzel egy plusz adalékot adott a PoP érzéshez. Nem egyszer bólogattam elismerően olyan jeleneteknél, ami szinte egy az egyben lett átültetve a játékokból. Azért írom mindig azt, hogy a „játékokból”, mivel a film mindhárom játékból merít gazdagon.
A király hatalomra ácsingózó testvérét, Nizam-ot alakító Ben Kingsley igen vérszegény ellenfél lett; még a hercegre vadászó bérgyilkosokban is több erő lakozott, mint az előbb említett Nizam-ban.

Nagyon sok negatívumot említettem a filmmel kapcsolatban, de nem lett volna fair agyon fényezni a Perzsia Hercege: Az idő homokját, hiszen tényleges gyengeségei vannak. Ennek ellenére én azt mondom, hogy jól szórakoztam rajta és a kategóriájában a Bloodrayne és Hitman szintű förtelmekre mérföldeket ver, így tőlem 6/10-et kap ez a mozi élmény.

Utolsó módosítás: 2010.05.20. 14:15

Hozzászólások

Creativ3Form
1 | Creativ3Form 2010.05.19. 11:48
Korrekt ez a 6/10. Bár én ugye még nem láttam, de az eddigi kritikákhoz méltan reálisnak tűnik. Kiváncsi leszek, mert bár sejteni lehetett, hogy csak látványvilágban lesz király, de akkor is idegesít a történt lapossága és vontatottsága, a karakerekről már nem is beszélve. Holnap nem melózom így megnézem egy délelőtti vetítésen, és nem leszek elnéző:-):-(
balays82
2 | balays82 2010.05.19. 11:57
A háromból ez az első olyan kritika, amiből nem az jön le, hogy ez lett minden idők egyik legrosszabb filmje.:) Amit írtál, az nagyjából megfelel az előzetes várakozásoknak, ennél többre szerintem badarság lett volna számítani. Persze azért jó lett volna végre kellemesen csalódni, de ez most is elmarad.
Nekem azért továbbra is erős fenntartásaim vannak, moziban valószínűleg (ez is) kimarad. Inkább a Forgotten Sands, mint a film.
MattMatthew
3 | MattMatthew 2010.05.19. 12:09
Köszönöm a kritikát. Ezek alapján a "majd ha kijön a DVDrip..." kategóriába kerül.

Bocs, tudom rossz vagyok, de nem bírom ki:
"játék rajongói közül is csak nagyon kevesek polcán fog felcsücsülni a duplalemezes steelbook DVD kiadás"
helyett
játék rajongói közül is csak nagyon kevesek polcára fog felcsücsülni a duplalemezes steelbook DVD kiadás
vagy
játék rajongói közül is csak nagyon kevesek polcán fog (fent) csücsülni a duplalemezes steelbook DVD kiadás

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.