25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Két pasi meg egy kicsi - ajánló

Gobiakos | 2010.07.10. 18:07 | kategória: film

Spoilermentes kritika!

A következőkben egy a szívemhez nagyon közel álló sorozatról szeretnék értekezni. Ahogy az már a címből is kiderült, ez a sorozat nem más, mint a Két pasi meg egy kicsi.
A Lee Aronsohn és Chuck Lorre ötletén alapuló sitcom (situation comedy = szituációs komédia) az USA-ban 2003. szeptember 22-én startolt el. Eleddig 7 teljes évadot élt meg, az 5. és a 7. kivételével évadonként 24 epizóddal. Állítólag tervben van a 8. évad elkészítése is, de egyelőre még nem sokat tudni róla. Most azonban lássuk, hogy miről is van szó valójában, tehát jöjjön a sorozat sztorija zanzásítva:

Charlie Harper (Charlie Sheen) megrögzött agglegény, aki a lehető legnagyobb kanállal fogyasztja az életet. Zeneszerzőként szinte sosem dolgozik, hiszen a jogdíjak így is annyi pénzt termelnek neki, hogy vígan eléldegél belőle. Napközben csak henyél és literszám tölti magába a whisky-t és a margarita koktélokat. A garázsában méregdrága kocsi parkol, és a tengerre néző, Malibu legszebb környékén lévő házában a fiatal és csinos nők szinte egymás kezébe adják a kilincset.
Így éli mindennapjait a nemtörődöm playboy, Charlie, amíg egy este be nem toppan hozzá az öccse, Alan (Jon Cryer). Alan-t 12 év házasság után a felesége, Judy (Marin Hinkle) lapátra teszi, elválik tőle, mi több, a gyerektartást is szemrebbenés nélkül zsebeli be minden hónapban kövér csekkek formájában.
Alan egymagában is nagy csapás lenne Charlie-nak, de az egészet betetőzi, hogy a kidobott férj 10 éves fia, Jake (Angus T. Jones) is nála lakik minden hétvégén.
Bár Alan érkezése napján/estéjén megnyugtatja Charlie-t, hogy csak pár napról van szó, amíg nem talál magának lakhelyet, de végül mégis „ottfelejti magát” a testvérénél.

Így él a két pasi meg a kicsi egy tető alatt. Hogy teljes legyen a luxus és a kényelem, Charlie már évek óta házvezetőnőt tart, akinek legalább annyira csípős a nyelve, mint egy jófajta chili. Berta (Conchata Ferrell) valójában nagyon szereti a három krapekot, de valamiért nem mutatja ki, sőt: a folyamatos beszólogatásaiból és szarkasztikus humorából Charlie-ék már több könyvet is kiadhattak volna.
A csipkelődés és a folyamatos oltogatás persze a sorozat alappillére, úgyhogy nem meglepő, hogy mindig mindenki szívat mindenkit, ahol csak lehet.
Két fontosabb és közel állandó szereplője van még a sorozatnak. Az egyikük a két testvér, Charlie és Alan anyja, Evelyn Harper (Holland Taylor). Őt nemes egyszerűséggel csak „Sátánnak” becézik a fiai, de akad egy-két szorult helyzet, ahonnan Evelyn menti ki a hátsójukat.
A másik karakter pedig Rose (Melanie Lynskey), aki Charlie egyik korai „áldozata” volt, és azóta fanatikus módon üldözi szerelmével az idősebbik Harper fivért.

Az Amerikában és itthon egyaránt nagy népszerűségnek örvendő sitcom még felvonultat a 7 évad alatt jó pár karaktert, kit több - kit kevesebb epizódon keresztül. Ilyenek többek között Herb Melnick (Ryan Stiles), aki Jake gyermekorvosa, Gordon (J.D. Walsh), a pizzásfiú, Russell (Martin Mull), a patikus és Dr. Linda Freeman (Jane Lynch) terapeuta, akinek rendelőjében a pszichiáteri kanapét a Harper család férfi tagjai úgy váltogatják egymás között, mint más az alsógatyáját.
Több filmes híresség is kapott egy-egy cameo-szerepet a Két pasi meg egy kicsi-ben. Ilyenek többek közt Martin Sheen, Steven Tyler, Enrique Iglesias vagy Michael Clarke Duncan. Női fronton pedig meg kell említeni Megan Fox-ot, Denise Richards-ot, April Bowlby-t, Jenna Elfman-t és Jenny McCarthy-t. (Utóbbi hölgyemény a Red Alert 3-ból lehet ismerős a hc gamereknek.)

A szereposztást kitűnőnek tartom, mind a három fő karaktert alakító színész zseniális választásnak bizonyult, és persze idővel a figurájuk is hozzájuk nőtt, így még élethűbb és magával ragadóbb a játékuk. Charlie Sheen pedig amúgy is nagyon hitelesen tudta hozni az idősebbik Harper fivér figuráját, ugyanis a magánéletben is Malibu-ban él, és nem veti meg az alkoholt sem; no de félre a rosszmájúsággal.

Én szinkronosan néztem végig a sorozat epizódjait, és azt kell hogy mondjam, nem volt rossz döntés, sőt! Meglestem pár epizódot eredeti nyelven is, de ég és föld a különbség. A magyar hangokat olyan neves szinkronszínészek biztosították, mint például Czvetkó Sándor (Charlie), Fekete Zoltán (Alan) és Penke Bence (Jake). Külön meg kell még dicsérjem Némedi Marit, aki olyan szinkront varázsolt Berta karakteréhez, hogy komolyan öröm hallgatni minden egyes mondatát.

Amit még fontos megemlíteni, az az, hogy a Jóbarátok méltó utódjának is aposztrofált sorozat két Golden Globe és három Emmy-díj jelöléssel büszkélkedhet.

A 20-21 perces részek nagyon kellemes kikapcsolódást tudnak biztosítani a nap bármely szakában. Rövidségükből adódóan nem kell rászánni sok időt és nagyon nem is erőlteti meg az ember agyát; a kimondott cél csak és kizárólag a szórakoztatás. Plusz az epizódok nem összefüggő történetet mesélnek el, hanem egymástól javarészt független eseményeket a három Harper főszereplésével, így tényleg bármelyik részt bármikor meg lehet nézni: én speciel minden este a sorozat egy-egy epizódja alatt fogyasztottam el a vacsorámat.

Mit is lehetne írni jó zárszónak? Nos, én nem akarok agitálni, de ha tényleg szeretnétek egy jó sitcom-mal találkozni, akkor nektek a Két pasi meg egy kicsi az egyik legjobb választás! ;-)


10/10

Utolsó módosítás: 2010.07.10. 18:52

Hozzászólások

Kanduhrka
1 | Kanduhrka 2010.07.10. 20:52
És ezzel a sitcommal Charlie Sheen lett minden idők legjobban fizetett sorozatszínésze:)
xeLaR
2 | xeLaR 2010.07.10. 21:10
Én is csak azt tudom mondani, hogy egy egész kellemes kis sorozat. Már egy ideje nem nézem, de amit láttam belőle az tetszett.
És nem mellesleg ez a bejegyzés is jó lett...
Gobiakos
3 | Gobiakos 2010.07.10. 21:21
Kanduhrka: Teljesen igazad van, nem tudom miért nem írtam bele...
xeLaR: Köszönöm a dícséretet! ;-)
Creativ3Form
4 | Creativ3Form 2010.07.10. 22:44
Jó kis cikk lett, én is imádom a sorozatot, de nálam csak egy helyzetkomikumos sorozat érdemli ki a 10/10-et, és az a Jóbarátok. A Két Pasi meg egy Kicsi csak ezután jön, de "csak" egy 9/10-el:-D
Porker
5 | Porker 2010.07.11. 19:49
Tetszett a bejegyzés. Egyébként az a rész nagyon jó, amikor az anyjuk menti ki Charliékat a boszorkány fogságából az EP végén, ezért ki kell öltözniük a farsangi bálba, azok a ruhák, amiket fellvesznek, félelmetesek :) (ez szerintem nem spoiler! :D)

Én is várom az új évadot. De csak azért is HIMYM és Csengetett Mylord örökké :)
Gobiakos
6 | Gobiakos 2010.07.12. 00:42
Porker: Már miért lenne spoiler???!!! Amúgy az a rész (is) óriási!
LÁJK, nem kicsit! ;-)

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.