25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Euro 2008 - C csoport

powerhouse | 2008.06.05. 16:33 | kategória: euro2008

Vagy ahogy a sorsolás után hívják, a halálcsoport. Kétség kívül ez a legzúzósabb négyes (bár a D jelű se kutya) a német vébé két döntősével, kiegészülve a holland és a (szőröstalpú) román válogatottal, akik ugyebár egy csoportban voltak, és keleti szomszédaink meg is előzték a narancsos bandát.

Kezdjük akkor a sort azzal a csapattal, kiknek szurkolótábora úgy néz ki, mint egy üveg baracklekvár, tehát nagyon narancssárga. Igen, igen, ők a hollandok, a liberalizmus és a könnyű drogok hazája. Valamint a jó focié is, tegyük hozzá. Nem gyenge a keret, mondhatni baromi erős, a kapuban rögtön Van der Sarral, a Manchester United óriása, akivel a Chelsea-nek szurkoló kisgyerekeket rémisztgetik, tegyük hozzá gyorsan, hogy képességei miatt. Egy sorral előrébb, tehát a védelemben már nem ennyire jó a helyzet, nincs senki, akire azt mondhatnánk, hogy klasszis. Ezt meglehetősen jól ellensúlyozza a középpálya, Van der Vaart, Robben, Sneijder meglehetősen félelmetes hármas, de a feltörekvő tehetség, Afellay se piskóta. Dzsudzsák Bali tudna róla mesélni, lévén egy csapatban játszanak (PSV Eindhoven). A cstársor hasonló kaliberű játékosokból áll, Van Nistelrooy Anglia után Spanyolföldet is meghódította, Kuyt és Van Persie a Premier Leagueben edződik, Huntelaar pedig már hosszú ideje a holland bajnokságot riogatja ollóival. Nem ártana eligazolnia, lassan örök ígéretté válik. Marco van Bastennek ideje lenne valamit letennie az asztalra, mert a két évvel ezelőtti bunyón kívül nem sok emlékezetes dolog történt edzői karrierje során. Most itt a lehetőség nagyot villantani, bár nagyon nem lesz könnyű.

Mert még a papíron leggyengébb válogatott, a román, is megelőzte őket a selejtezők során, igaz akkor nekik már mindegy volt. De lássuk, miből él Victor Piturca szövetségi kapitány. Van itt rögtön néhány Serie A sztár, Mutu és Chivu, akik így csapatuk legnagyobb sztárjai, jogosan. Mutu a Fiorentinával egész sokáig menetelt az UEFA-kupában, és még a BL-ben is indulhatnak jövőre, ami nagyrészt az ő érdeme. Kiváló formában játszott, rúgta a gólokat, adta a gólpasszokat, tőle fognak tartani a legjobban a védők. A támadásokat majd Chivunak (és társainak) kell megállítania, esetleg egy szabadrúgásnál is nagy hasznára lehet csapatának az Inter játékosa. Cosmin Contrát lehetne még kiemelni a csapatból, sokat tapasztalt jobb bekk, jelenleg a Getafe futballistája. Vérmesebb focirajongók ismerhetik még a következő szőröstalpúakat is: Radu, Nicolita, Marica. Sok sikert nekik. Remélem három meccs után már hazamennek.

Jöjjön a világ második legjobb válogatottja a 2006-os németországi felmérés szerint. Igen, Franciaország. Örömmel jelenthetem a sok fikázónak, hogy Raymond Domenech Zidane idén senkit se fog lefejelni. Tele van rakva a csapat ügyes fiatalokkal, nagy sztárokkal, és van egy igazi vándormadár is. Kezdjük az ifjúsággal, az előző Európa-bajnokság az övék volt, vajon az idei hogy sikerül nekik? Ha hozzák a formájukat, akkor hozzácsapnak már most fontmilliós árukhoz pár zsák pénzt. Karim Benzema idén robbant be a köztudatba, a francia hálóőröket és védőket riogatta zseniális megoldásaival, az MU 25-30 millió fontot perkálna az előadásaiért, ha átköltözne az Old Traffordra. Samir Nasri a Marseille játékosa, a második Zidane, no comment. Ő talán nem fejel olyan jól, de az Arsenal így is vinné. És akkor jöjjenek a sztárok: Henry, Vieira, Malouda, Makelele, Thuram, Sagnol, Evra, Gallas, Abidal, Frey, Coupet. Nem semmi névsor, és a többiek se a francia harmad-, negyed-, és ötödosztályból jöttek. Nekik kb. kötelező döntőig menetelni, csak arra kell vigyázniuk, nehogy Anelka lője a tizenegyeseket, és főleg ne a hollandok ellen. Ennek ellenére tőlük is búcsúzni fogunk, mert csak.

Helyettük majd továbbmennek a taljánok. Donadoni válogatottja mint regnáló világbajnok érkezik meg a kontinensviadalra, és már elvesztették a vezérüket. Fabio Cannavaro bokaszalagja elszakadt, de ettől még nem kell Toniéknak telerakniuk a gatyájukat, Matrix (Materazzi) egymagában is félelmetes látvány. A csapat kicsit hasonlít a Milanra, már ami a korátlagot illeti. Mondjuk úgy, hogy tapasztalt a csapat. A kapuban a világ egyik legjobb kapusa (igen, ezt már egyszer írtam), Buffon, a védők között Panucci, a középpályán Camoranesi és Ambrosini, a csatársorban Del Piero se ma kezdte pályafutását. Utóbbi élete egyik legjobb szezonján van túl, a Serie B után a Serie A gólkirálya is ő lett, így nem véletlen beválogatása. Félelmetes kettőst alkothat Luca Tonival, aki meglehetősen könnyen lett a Bundesliga gólkirálya. A cserékkel se lesz gond, Di Natale és Quagliarella se rossz csatárok. A középpálya egyenesen brutális, De Rossi (Capitano Futuro, a Róma vezére Totti távollétében), Aquilani, Gattuso, Pirlo, Perotta bármely csapatba beférnének. Így nem lehet nem továbbjutni, nem is lesz gondjuk ezzel.

Tehát akkor: Hollandia és Olaszország továbbjut, Franciaország és Románia kiesik. Ez az a csoport, ahol a választás erősen szubjektív, innen tényleg bárki továbbjuthatna, bár a 2006-os vébén is elég hamar lerendezték a halálcsoportot.

Hasonlóan szubjektív a csoport sztárja választás is. A Juve szurkolói mindenesetre szeretni fognak.

Alessandro Del Pierro.

Utolsó módosítás: 2008.07.20. 14:00

Hozzászólások

1 | RAI*DEN 2008.06.05. 17:35
Merem remélni, hogy az olaszok még a döntő közelébe sem jutnak :) Egyáltalán nem bírom őket...
powerhouse
2 | powerhouse 2008.06.05. 18:04
Figy, én blogom, én véleményem. 2006 óta szorítok nekik is :)
LordMatteo
3 | LordMatteo 2008.06.05. 22:37
Meg is öltelek volna ha nem Ő a csoport sztárja :-DDD

Én kb 2002-2001 tájéka óta vallom magam Italy-fannak, kb mióta Zebraszívü lettem.
Barthezz
4 | Barthezz 2008.06.06. 00:10
Én a Hollandoknak (igen, tudom, hogy kisbetűvel kéne írni, de akkor is naggyal írom :-P ) szurkolok, s eddig minden világeseményen nekik szorítottam (kivéve a japán-koreai VB-t, ahova nem jutottak ki :-( ). Vhogy mindig is szimpatikus csapat volt nekem, kedvenc színem meg amúgyis a narancssárga ^^
Mindenesetre tényléeg nem lesz könnyű dolgok, ráadásul hajlamosak sajnos minden ilyen nagyobb eseményen előbb-utóbb betlizni...

Olaszok játéka nekem viszont nem tetszik. Mindig beállnak védekezni, s rengeteg 0 vagy 1 gólos meccset játszanak, ami számomra - nem túl nagy focirajongónak - unalmas. Ennek ellenére azt kell hogy mondjam, rászolgáltak eddigi eredményeikre, s bizonyára most is ott lesznek az első 4 között.

Franciákat és sokakkal ellentétben nem utálom, de nem is vagyok oda értük. Néha igen jók, néha hihetetlenül bénák (japán-koreai VB), de számomra közömbösek, szal se nem szeretem, se nem utálom őket.

Románokat viszont utálom. Essenek ki minél előbb, rúgott gól nélkül, hányok, ha őket kell néznem játszani. Undorító egy nemzet, s leszarom, hogy jó focit játszanak-e vagy sem, nekik siker ne jusson!
powerhouse
5 | powerhouse 2008.06.06. 13:50
Utolsó bekezdéssel egyetértek, de nagyon! :D
LordMatteo
6 | LordMatteo 2008.06.06. 15:12
Én is.

Barthezz: Tény, hogy Olaszország védekező focit játszik, aláírom. Én most kicsit támadószelleműbb játékot várok tőlük, elvégre 4 csatárt visznek, homokos Kannátváró lesérült, helyette Chiellini lesz, aki azért támadó szellemübb védő (hülyén hangzik de így van :-DDD)

Franciákat én se utálom, de szvsz Coupet kapuban...nem sok jót remélek. Meg hát ostoba fasz - bocs powerhouse, hogy itt káromkodok - Domenech a legjobb csatárját sem viszi ki, áhhh...
Barthezz
7 | Barthezz 2008.06.07. 01:06
Huh, most olvastam el újra, amit írtam, sorry a sok elgépelésért. Ilyenkor éjjel - félig bealudva - már nem nagyon veszem észre a félreütéseket... ;-)

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.