25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Euro 2008 - D csoport

powerhouse | 2008.06.06. 16:11 | kategória: euro2008

Már csak ők maradtak, de kik is ők? Itt vannak az örök vesztes spanyolok, az egyetlen skandináv résztvevő svédek, a címvédő görögök, és az angolverő oroszok. Ha a spanyolok nem figyelnek, belerohanhatnak valami olyasmibe, amit az angolok major upsetnek titulálnak. Sőt, az az igazság, hogy itt bárki továbbjuthat, tehát akár ezt a négyest is hívhatjuk halálcsoportnak.

Kezdjük akkor rögtön a legjobbnak hitt válogatottal, a spanyolokkal. Egy hülye edző, és egy bombaerős keret, röviden így lehetne jellemezni őket, de persze nem fogom ennyivel lezárni kivesézésüket. Kezdjük rögtön a szövetségi kapitánnyal, Luis Aragones-szel. Ő vagy nagyon okos, vagy nagyon ostoba, most azt mondanám, hogy az utóbbi, de ne kiabáljuk el. Rault elvihette volna. Így is elég erős a támadósor, Fernando ’El Nino’ Torres neve félelemmel tölt el minden védőt, David Villa szintén, és Sergio Garcia se rossz választás, és akkor már az idei spanyol gólkirály se maradhat ki: Daniel Güiza. A középpályás labdatartással se lesz gond, Xavi és Xabi Alonso feladata lesz a támadások felfogása, a csatárokat Silva, Iniesta és Fabregas segítheti jobbnál jobb labdákkal. A védelemmel nem lehet gond, Sergio Ramos, Puyol, Capdevila, Marchena neve biztosíték erre, de ha mégis eljut egy lövés a kapuig, akkor még mindig olyan kapusokon kell átvergődnie magát, mint Casillas, Reina, Palop. A spanyolokra ennek ellenére nem fogadnék nagyobb összegben, nagy mesterei a pofára esésnek. Ki tudja, talán ez lesz az ő Európa-bajnokságuk.

Jöjjön a regnáló bajnok, Görögország csapata. Otto Rehhagel keretében 10-en ott voltak 2004-ben is, tapasztalt játékosok alkotják a keretet, de bekerültek olyanok is, mint a tavaly Bundesliga gólkirály Gekas. Sziporkázó játékot nem érdemes várni tőlük, anno nem ezzel lettek Európa legjobbjai. Sokkal inkább fegyelmezett védekezéssel. Most is ezt várom tőlük, csak négy évvel lettek öregebbek Dellas-ék. Hogy kik is azok, akik már akkor is sokat tettek a csapatért? Basinas, Jannakopulosz, Karagunisz, Kacuranisz mind tagjai voltak annak a középpályának, akik megbénították a franciákat, portugálokat, cseheket. Dellasz és Szeitaridisz már akkor is a védelem oszlopai voltak, Nikopolidisz idén is támaszkodhat rájuk, Hariszteasz pedig a gólokért volt felelős. Ezt a csapatot nem sikerült kivinni a 2006-os vébére, de most mégis itt vannak, de nem a legjobb előjelekkel. Kikaptak tőlünk, ami rossz ómen: 2004-ben Ballackék is így jártak, a csoportkört se élték túl. Hasonló sors vár a görögökre is, túl nehéz lesz nekik ez a csoport.

Ez a sors vár a csoport másik erőfocit játszó együttesére is, konkrétan a svédekre. Pontosabban várna, ha nem lenne egy Ibrahimovicsa Lars Lagerbäck együttesének. Mi már megtapasztaltuk közelről, hogy mire képes ez a bosnyák, izé, svéd gyerek, a Serie A mezőnye is mondhatna néhány szép szót róla. Persze rajta kívül is vannak jó futballistáik a skandináv csapatnak. Ott van a kapuban pl. Isaksson, a védelemben Mellberg, a középpályáról Källstrom, Ljungberg és Wilhelmsson, és a csatársorban Henrik Larsson. Igen, ő is. Nem lehet kihagyni sehonnan, tagja volt a BL győztes Barcának (’05-’06), a PL bajnok MU-nak (’06-’07), és most behívták az Eb-re készülő svéd keretbe is. Jó ómen. Ő egyértelműen a legszimpatikusabb játékosa a svédeknek, hiszen pont semmi köze ahhoz, ami a skandináv fociról eszünkbe jutna. Utoljára még alkothat valami nagyot, bár nehéz lesz, a C csoportból tuti nehézsúlyú ellenfél vár rájuk.

És végül, utoljára, a ruszkik. Az ő kijutásukban nagy szerepe van több stadionnak is, pl. a Luzsnyiki, melynek műfüve a földi pokol a legtöbb játékos számára, vagy amelyikben Robinson lyukat rúgott, ezzel öngólt rúgatott Neville-lel. De most már mindegy, az angolok kiestek, ők itt vannak, ráadásul nem egy és nem kettő UEFA-kupa győztessel a keretben. A Zenit úgy gázolt át Európán, mint a Vörös Sereg szintén ezen a térségen a II. világháborúban, de nagy meglepetés lenne, ha ezt a válogatott is megtenné. 4 éve elég nagy meglepetés volt, most biztos nem lesz ilyen. Nincs semmi baj ezzel a csapattal, Akinfejev és Malafejev is jó kapus, a védelemben a két Berezuckih, Alekszej és Vaszilij, valamint Ignasevics is bizonyított már. A középpálya már kevésbé ismert nevekből áll, de itt is találunk UEFA-kupa győzteseket, pl. Szirjanov és Sirokov. Guus Hiddink talán csatárok terén áll a legjobban, Pogrebnyak és Arsavin mellett Saenko és Szicsev se rossz megoldás. A keret legnagyobb baja a tapasztalatlanság lehet. Kevesen játszanak Oroszországon kívül, a legtöbben csak a már sokat emlegetett UEFA-kupában játszhattak. Én őket várom a görögök mellé a kieső helyekre.

Tehát akkor kis összegzés következzék: továbbjut Spanyolország és Svédország, kiesik Oroszország és Görögország.

Ezzel a bejegyzéssel véget is ér a négy csoport bemutatása, remélem sikerült kicsit közelebb hoznom mindenkihez a csapatokat, talán kevesebb lesz a ’Jé, ez meg kicsodaaa?’ kérdés meccsnézés közben. Nem maradt más hátra, mint előre, azaz a sörök behűtése és főleg fogyasztása, a szurkolás, az anyázás, és minden, ami a focinézéshez köthető. :))))

Jó szurkolást mindenkinek!

És még valami:
A csoport sztárja: Fernando Torres

Utolsó módosítás: 2008.07.20. 13:59

Hozzászólások

LordMatteo
1 | LordMatteo 2008.06.06. 16:21
Fabregas :-D
powerhouse
2 | powerhouse 2008.06.06. 16:32
Mivan vele?
LordMatteo
3 | LordMatteo 2008.06.06. 16:34
Jah, bővebben :-D Sztem ő a csoport sztárja :-D De csak azért mert őt tartom az új világklasszisok kicsiny csoportjához tartozó focisták közül az egyik legjobbnak, igaz, még fejlődnie kell, tapasztalnia.
powerhouse
4 | powerhouse 2008.06.06. 16:46
Torres a star, és kész :P
5 | Szekuj 2008.06.06. 21:36
Raul nincs benne a keretben? O_o
powerhouse
6 | powerhouse 2008.06.08. 11:03
nincs. szívás.
7 | Christoph 2008.06.08. 23:34
Sergio Garcia miért jó vűlasztás? A kieső Zaragozában még a kipattanót sem tudta az üres kapuba pofozni. "A védelemmel nem lehet gond, Sergio Ramos, Puyol, Capdevila, Marchena neve biztosíték erre" tisztában vagy mondjuk Marchena jelenlegi teljesítményével. Capdevila sem túl megbízható. Pl. vicces volt milyen potyát kaptak Peru ellen. Ja és Fabregas nem lesz kezdő úgy tűnik. Legalábbis az első meccsen. Aragonesnek nem kell a világ egyik legjobb kp-ja.

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.