25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

Far Cry 3

Az Edge magazin élménybeszámolójából szemezgetünk.

Írta: GeryG 8 hozzászólás

2008 októberében jelent meg a Far Cry második része, amelyet már nem a Crytek fejlesztett, hanem a Ubisoft Montreal, így gyakorlatilag mindenben szakított az első résszel. A készítők megpróbáltak egy minden tekintetben egyedi játékot letenni az asztalra. Az ötletek jók voltak, ám valahogy mégis nagyon hamar unalomba fulladt az egész, és akadtak csúfos hibák is, amelyek tovább rontották az élményt. 2009-ben aztán bejelentették a harmadik részt, ám a tavalyi E3-ig semmit nem árultak el róla. Azóta lassan csordogál az infó, a napokban pedig az Edge magazin egy többoldalas exkluzív anyagot jelentetett meg egy demo alapján, amelyből rengeteg újdonság kiderült. Most ezekből szemezgetünk.

A játék főhőse Jason Brody, aki barátaival és barátnőjével érkezik a Csendes-óceán déli részén fekvő szigetre, de társait túszul ejtik a helyi rosszfiúk. A Far Cry 2-vel ellentétben, ahol a sztori a politikára koncentrált, itt kifejezetten arra fókuszálnak, hogyan válik Brody egyre erőszakosabbá ebben a kétségbeejtő helyzetben a világ végén. A játékmenetre az előző rész szabadsága lesz jellemző, de a fő cselekményszál folyamatosan irányban tart majd minket.
A demo küldetésben Brody súlyos sérüléssel küzd, és csak egy félőrült orvos – bizonyos Dr. Earnhardt – injekciójának köszönhetően marad életben. Ettől azonban hallucinációi lesznek, amelyek az egész küldetést végigkísérik. Ezért el kell mennie egy barlangba, ahol meg kell keresnie egy gombát, amely a gyógyulásához kell. A küldetésre nem viszünk magunkkal fegyvert – még jó, hallucináló ember, élesre töltött fegyver, hol csúszhat meg? –, kizárólag ügyességi feladatok várnak ránk: szakadékokon kell átugrálnunk, omladozó falakat megmásznunk, miközben képzelgéseink miatt környezetünk folyamatosan változik. A gomba megtalálása után, a demo második felében a szigetet uraló rosszfiúk vezére, a pszichopata Vaas – akit félelemmel vegyes tisztelet övez – hajójára kell feljutnunk és ott elhallgattatni a rádióadást. Ez a küldetés már kevésbé lineáris, mint az előző volt, többféleképpen is végrehajthatjuk. Végiglopózhatunk, hogy a lehető legkevesebb gyilkolással jussunk el célunkhoz, de akár komoly tűzharcban likvidálhatjuk is a hajó teljes legénységét és a menet közben érkező erősítést. A küldetés végén az egész hajót felrobbantjuk – nesze neked lopakodás –, ami egy a Call of Dutyra hasonlító scriptelt jelenetbe torkollik: látványosan kimenekülünk a levegőbe repülő hajóról.

A játékmenetre jellemző lesz, hogy minden feladatot a saját szánk íze szerint hajthatunk végre. Bármikor berambózhatunk egy adott tábor kapuján és legéppuskázhatunk mindenkit, mielőtt eldobhatnák a reggeli kávécsészéjüket. Ha stílusosabbak szeretnénk lenni, az erdő rejtekének biztonságából egy mesterlövész puskával egyesével is levadászhatjuk ellenfeleinket. De akár cselhez is folyamodhatunk, és egy C4-est egy Jeep oldalára szerelve be is küldhetjük azt a tábor közepére, hogy aztán egy látványos robbanással rontsuk el minden ott tartózkodó napját.
Jó hír lehet, hogy az előző rész egyik – nem túl kedvelt – funkciója nem tér vissza, a Far Cry 3-ban ugyanis nem fognak elromlani a fegyvereink, így nem kell majd attól tartanunk, hogy a legnagyobb tűzharc közepén be kell hasalnunk egy farakás mögé és elővenni a fegyvertisztítás kis kézikönyvét.

A sziget élővilága rendkívül változatos lesz, rengeteg vad- és háziállattal találkozhatunk majd, amelyek mind fontos részei lesznek a sziget ökológiájának. Lehetőségünk lesz vadászni is az esőerdőben, de minél mélyebbre hatolunk a fák között, annál nagyobb lesz az esély rá, hogy valami éhes ragadozóval találjuk szemben magunkat. Nem csupán az erdő lesz tele állatokkal, de a tenger is, a vérző holttestek például odavonzzák a közeli cápákat, akik körözni kezdenek a testek körül.

Sok remek ötlettel készülnek a Ubisoft munkatársai a Far Cry 3 kapcsán, és valószínűleg még sok mindenre nem is derült fény. Ez a kis előzetes egy rövid demo bemutatója alapján íródott, így a teljes történet, a játékmenet további részei egyelőre nem ismertek. De ha sikerül az előző rész hibáit és tévedéseit kiküszöbölni, és kapunk egy izgalmas sztorit, akkor nagy baj már nem lehet. A grafika az eddig megjelent képek és trailerek alapján pazar lesz, így már tényleg csak az a kérdés, milyen lesz az összhatás. Kíváncsian nézünk elébe a fejlesztők részletesebb bemutatójának is, aztán pedig a játék megjelenésének, amely jó esetben még az idei évre várható.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Far Cry 3

Platform:

Fejlesztő: Ubisoft Montreal

Kiadó: Ubisoft

Forgalmazó: PlayON

Megjelenés: 2012. november 30.

» Tovább a játék adatlapjára

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Tötyi
Tötyi [559]
Örülök neki, hogy Te megengedheted magadnak, hogy bármit kapásból megveszel, mielőtt kipróbálnád. De tényleg. Vagy épp ennyire bízol minden megjelenő játékban, nem tudom, igazából nem is érdekel.
Viszont kicsit bátran következtetsz egyetlen mondatból. Bár az égvilágon semmi közöd hozzá, de csak, hogy megnyugodjon a pici lelked: 1, Új játékot (Magyarországon) soha nem veszek, mert pofátlanul drágának tartom őket. 2, Igenis szeretem kipróbálni, miért is adok ki pénzt, mert 3, Szerencsére van türelmem kivárni, és azt az évi néhány játékot, ami érdekel és tényleg elnyeri a tetszésemet, azt akcióban/vaterán beszerzem magamnak, "kőkemény" magyar forintokért - csak épp harmad-negyed annyiért, mint megjelenéskor kellene kiadni érte... Ha így vesszük, akkor valóban nem rajtam fognak meggazdagodni...
Nos, remélem ez így b***szottul kielégítő volt számodra, és ezek után jól tudsz majd aludni... ;-)

(Bocs, de rühellem, amikor ilyen könnyen ítél valaki... Részemről lezárva.)
Dark Archon
Dark Archon [11469]
Hát úgy, hogy később termelődnek újra az egységek :)
Creativ3Form
Creativ3Form [33858]
Orvosolta a hibát? Miként?
Dark Archon
Dark Archon [11469]
Ha ilyen gyorsan kukáztad emiatt a 2-ik részt, akkor biztosan sokat költhettél rá, ergo a fejlesztőknek b***ott mindegy, hogy te mit bizakodsz.

Én viszont marha jól elvoltam három végigjátszás alatt is, mert felraktam a patch-et, ami orvosolta a hibát. Így hát várom a FC3-at is.
Yourmom
Yourmom [528]
Ha ezeket a hibakat tenleg orvosoljak, es kinovi majd a masodik resz hulyesegeit, akkor valami ritka jo jatekot fogunk kapni!!!:P
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (8 db)