25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Hardver

NVIDIA Tesla - GPU-k a nagy számításigényű feladatok szolgálatában

Biológiai, orvosi és egyéb kutatásokban is segítenek az NVIDIA grafikus processzorai.

Írta: Dino

Az NVIDIA mérnökei rájöttek, hogy az igen nagy teljesítményt nyújtó grafikus processzoraik más célokra is felhasználhatók, mint videokártyákban a grafikai megjelenítésre, és előálltak az NVIDIA Tesla családdal, melynek segítségével kutatók akár otthonukban is elérhetnek szuperszámítógépi teljesítményt egy-egy projektjükhöz. A számítási célokra kialakított GPU család PC-ktől egész szervercsoportokig biztosít megoldást, jelenleg az alábbi lépcsőkben:

  • NVIDIA Tesla GPU számítási processzor - a PC-be helyezhető kártyán 128 párhuzamos processzor fut egyetlen GPU-ban, akár 518 gigaflops párhuzamos számítási teljesítményt biztosítva. A kártya nagyteljesítményű CPU mellett használható.
  • NVIDIA Tesla asztali szuperszámítógép - PCI-Express felületen a PC-hez vagy munkaállomáshoz illeszthető, két Tesla GPU-t tartalmazó rendszer. Több ilyen összekapcsolásával akár 8 teraflops számítási teljesítmény érhető el.
  • NVIDIA Tesla GPU számítási szerver - Az 1U méretű szerverházban akár nyolc Tesla GPU kaphat helyet, több mint 1000 párhuzamos processzort biztosítva a számításokhoz.
    A Tesla processzorok a C programozási nyelv segítségével programozhatók az az NVIDIA CUDA fejlesztői környezetének segítségével. A CUDA egyszerűsíti a fejlesztést és az adatfeldolgozás párhuzamosítását. A Tesla felhasználási területe igen széles, biológiai, geológiai, orvosi kutatások során egyaránt használható a különböző számításigényes folyamatok során.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!